ÅSIKT

Klimatförändringarna är här och nu, gott folk

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morse var det snöstorm. Jag gick till jobbet i hård motvind, snön piskande i ansiktet. Nu skiner solen och blåsten har lagt sig.

Samtidigt sitter flera hundra personer fast på tåg i mellersta och norra Sverige. Tio tusentals har ingen el, flygtrafiken har stannat och bilar åker av vägarna. Vintern är här.

Eller så är den inte det – det är svårt att riktigt veta. Men oavsett meteorologisk definition är den här dagen en utmärkt illustration på hur sårbara vi är inför vädrets oförutsägbarhet.

I går presenterade den statliga Klimat- och sårbarhetsutredningen en rapport om översvämningshoten i sjöarna Mälaren, Hjälmaren och Vänern. Rapporten är inte en i raden av abstrakta betraktelser av ”klimatförändringarna”. Den handlar inte om huruvida halva Bangladesh försvinner när havsnivån höjs. Eller om man kan åka båt ända till Nordpolen. Rapporten handlar om Sverige. Och trots att effekterna här blir mycket mindre än på andra ställen, är rapporten smärtsamt konkret.

Det kan vara lätt att strunta i vad som händer på andra sidan jorden om ett par decennier. Men att ignorera det som står i den här rapporten vore idiotiskt.

Det kryllar av naturvetenskapliga, för mig obegripliga, fackuttryck. Dimensionerande vattennivåer, höjdsystem och hydrologiska modeller. Men däremellan är det hard facts. Inte svåra att förstå:

Om Mälaren svämmar över på det sätt som beräknas i rapporten går trehundrasextiotusen kvadratmeter bebyggelse under vatten. Vägar och järnvägar, delar av Gamla stan och Riddarholmen, förorenad mark, industrier och jordbruksmark likaså. Den direkta kostnaden beräknas bli fyra miljarder kronor. Den indirekta vet ingen.

Scenariona för Hjälmaren och Vänern är liknande. Karlstad och Linköping drabbas hårt. De sammanlagda kostnaderna för samhället i reda pengar blir tiotals miljarder kronor. Göteborgs- och Stockholmsregionerna får svårt med sin vattenförsörjning. Fisket påverkas. Sjöfarten får problem.

”Översvämningar kan i princip drabba alla landsdelar”, säger också rapporten. Ni som bor i Falun, Kristianstad, Mora eller Vansbro kan förvänta er stora konsekvenser av översvämningarna – speciellt om ni bor strandnära.

Låter jag som en domedagsprofet? Då tycker jag ni ska läsa rapporten.

Utredaren Bengt Holgersson tar inte till stora ord. Sakligt och kyligt gås de tre sjöarna igenom. Vilka konsekvenser översvämningarna får och vad det kommer att kosta.

Rapportens svåraste men viktigaste del är den där konkreta åtgärder presenteras. Dammkrön måste höjas, fyllnadsnivåer måste minskas. Invallningar måste göras, avtappningen måste öka. Muddring blir nödvändigt, erosionsskydd likaså.

Helt obegripligt för oss lekmän. Men ändå så lätt att förstå: klimatförändringarna är redan här, inte någon annanstans. Parallellt med arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser måste vi anpassa oss. Här är vad vi ska göra, nu och inte sen.

Fredrik Reinfeldt: Läs. Lyssna. Gör.

Nisha Besara

ARTIKELN HANDLAR OM