ÅSIKT

Hårdför höger åkte på stryk

Demokraternas seger svider för Bush

Foto: AP
Rumsfeld ut – Pelosi in Dagen efter att demokraterna tog tillbaka makten i representanthuset avgick försvarsminister Donald Rumsfeld. Valresultatet visar att väljarna är trötta på kriget i Irak. Ny talman i representanthuset blir Nancy Pelosi.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det amerikanska kongressvalet blev ett svidande nederlag för president George W Bush och hans republikanska parti. Väljarna uttryckte sin ilska över kriget i Irak och över den långa raden av skandaler som republikanska politiker orsakat.

Redan i går fick försvarsminister Donald Rumsfeld lämna sin post. Han ersätts av den förre CIA-chefen Robert Gates. Tillsammans med presidenten har Rumsfeld varit själva symbolen för en katastrofal utrikespolitik. Att han, dagen efter valet, får gå understryker det republikanska misslyckandet.

Kvinna blir ny talman

Demokraterna tar nu över kontrollen av representanthuset. Nancy Pelosi, demokrat på vänsterkanten och en av Bushs hårdaste kritiker, blir ny talman. Det är första gången en kvinna får det prestigefyllda uppdraget. Hon blir högst i rang efter presidenten och vicepresidenten och därmed ”två hjärtslag” från Vita huset.

I valet till senaten är det ännu dött lopp. Det kan dröja till slutet av månaden innan de sista avgörande två mandaten kan fördelas. Så kallade mellanval, där presidentposten inte står på spel, brukar domineras av lokala frågor. Så blev det inte den här gången. De nationella frågorna och kriget i Irak präglade debatten.

Väljarna sa nej till den hårdföra höger som dominerat under Bushs tid som president. De har fått nog av krig, korruption och kristen fundamentalism. Det röstade för en ny inriktning, som var demokraternas vaga men uppenbart vinnande paroll.

Det betyder inte att det amerikanska folket plötsligt blivit vänstersinnat. USA är även efter valet ett konservativt och starkt religiöst präglat land. Men dessa värderingar betyder inte längre att man nödvändigtvis röstar på republikanerna.

Demokraterna har återtagit det politiska mittfältet. Samtidigt återfinns många av de nya kongressledamöterna på högerkanten, särskilt de som kommer från Södern. Många är socialt konservativa och det är därför de kunde bli valda.

Domineras av motståndare

President Bush får under de två år han har kvar som president regera med en kongress som domineras av motståndare. Det är ingen unik situation. Under tjugo av de senaste trettio åren har makten varit fördelad på det sättet.

I går talade Bush om samförstånd. Nu återstår att förverkliga det. I en del frågor kommer han att vara tvungen att kompromissa. Det kan gälla några av demokraternas inrikespolitiska hjärtefrågor som en humanare invandringspolitik, en reformerad hälsovård och en höjning av den skandalöst låga minimilönen. Den stora frågan är om demokraterna kan pressa fram en annan Irakpolitik. Här ligger den yttersta makten hos presidenten.

Väljarna har sagt sitt. De har tröttnat på kriget. Att Rumsfeld får sparken visar förhoppningsvis att signalen gått fram till Vita huset.

TS