ÅSIKT

Vi i den rika världen måste prata om bajs

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Du kommer att göra av med ungefär 200 liter vatten i dag. Runt 50 bara genom att gå på toaletten och spola.

Minst 20 liter rent vatten per dag och person är en mänsklig rättighet. Men över 1 miljard människor har inte rent vatten alls.

Tänk på det nästa gång du behöver gå. Tänk också på det här: varje år dör 2 miljoner barn av enkel diarré. Varje år, för att det enda vatten de har att dricka är från floden som används som toalett av människor och djur.

Hälften av flickorna i Afrika söder om Sahara som slutar skolan gör det på grund av dåligt vatten och bristande sanitet. Och för att de behövs i hushållet eftersom vattnet ska hämtas flera kilometer bort.

I dag släpper FN:s utvecklingsorgan UNDP rapporten ”Bortom bristen på vatten: Makt, fattigdom och den globala vattenkrisen”.

Det är deprimerande läsning.

”Inga terroristdåd orsakar ekonomisk förödelse i samma omfattning som vatten- och sanitetskrisen, men frågan märks knappast på den internationella dagordningen.”

Vattenbrist och sanitet går hand i hand. Men precis som med hiv/aids måste skammen kring sanitet bort för att det ska hända något från politiskt håll.

Vi måste börja prata om bajs.

Människor i delar av Afrika har inte ens en grop i marken, de går till närmaste sophög för att uträtta sina behov. Det är pinsamt?–?ovärdigt. De flesta av dem är kvinnor. Och de lever på mindre än två dollar om dagen.

Vem tror du fattar de viktiga besluten? Rika män, så klart. Då ligger toaletter till folket inte högt på dagordningen. Och barn och vuxna fortsätter att dö i sjukdomar som lätt kan botas med lite rent H2O. Stinking truth.

Etiopien satsar tio gånger mer på militären än på vatten och hygien. Pakistan 47 gånger mer. Fattiga människor i slumområden runt om i världen är hänvisade till smutsigt vatten. Eller svindyrt köpt vatten. Medan rika i exempelvis Nairobi får tillgång till vatten av det offentliga, är fattiga hänvisade till den som säljer det vidare till dem för mycket pengar. Slummen vill ingen satsa på.

När vatten står i världens fokus handlar det ofta om för mycket vatten: översvämningar, orkaner, höjda havsnivåer.

Dels är individnivån bortglömd?–?vikten av rent vatten för människors livsföring. Dels blir de fattiga, jordbruksproducerande ländernas perspektiv bortglömt när klimatförändringar diskuteras.

Torra områden blir torrare. Regnperioder förändras, vilket leder till produktionsförlust. Fattiga blir fattigare.

Så vad ska vi göra, vi i den rika världen? Sluta bajsa och sluta spola? Nej, men väl tänka på varje droppe vi gör av med.

Brist på vatten och sanitet handlar om politik?–?inte om att det saknas tillräckligt med vatten eller porslinstoaletter. Vatten- och sanitetsbristen pågår i det tysta. Det är en katastrof som accepteras av dem som har resurserna och makten att göra något åt den?–?det vill säga västvärldens makthavare. Och dem har vi makten över, du och jag.

UNDP:s rapport har svaren. Nu ska vi bara få makthavarna att lyssna.

Nisha Besara