ÅSIKT

Borg parkerar fel

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ingen väljare har missat de borgerliga politikernas huvudbudskap i valrörelsen. Jobb, jobb och jobb. Så löd det mantra som upprepades av kvartetten Reinfeldt, Leijonborg, Olofsson och Hägglund.

De flesta fick säkert intrycket att den nya regeringen tänkte sig snabba kraftåtgärder för att skapa nya arbetstillfällen. Nya möjligheter för dem som finns i vad det politiska språket kommit att definiera som utanförskapet, arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade.

Motsatt resultat

När regeringen nu lanserar sina praktiska förslag blir resultatet det rakt motsatta. Färre arbetsmarknadspolitiska insatser, lägre ersättningar och sjukintyg från första dagen. Hårdare tag och större krav, men inte fler arbeten att söka.

Till och med regeringen räknar med stigande arbetslöshet det kommande året.

Finansminister Anders Borgs senaste utspel följer mönstret. Det ska bli lättare att straffa arbetslösa som inte anses tillräckligt flitiga i sin jakt på jobb. Ersättningen ska kunna dras in för enskilda dagar. Som en p-bot, säger finansministern.

Den arbetslösa som en felaktigt parkerad bil.

Och arbetsförmedlarna som något slags parkeringsvakter.

Redan i dag ska den som har a-kassa stå till arbetsmarknadens förfogande och söka arbete. Reglerna har förändrats. Sedan 2001 kan den arbetslöse förlora en del av ersättningen. I dag ifrågasätts omkring 10?000 arbetslöshetsersättningar om året. De flesta av dessa dras in.

Det räcker alltså inte för Anders Borg. Med finansministerns bötessystem hoppas han att trycket på de arbetslösa ska öka ytterligare.

”Överutnyttjande”

Borgs uttalande är knappast något hugskott. Nästa år hoppas regeringen spara 2 miljarder kronor genom insatser mot ”överutnyttjande” av a-kassan och sjukförsäkringen. Det förutsätter många som stämplas som fuskare, och många som får sin ersättning indragen.

Arbetsförmedlingen har fått hård kritik de senaste åren, inte minst av Aftonbladet. I stället för att få ordentlig vägledning har många arbetslösa lämnats ensamma vid datorerna, med beting på ett antal sökta jobb att uppfylla. Siffror och statistik, men absolut inte den matchning både arbetssökande och arbetsgivare frågar efter.

Fler ansökningar

Borgs böter bygger vidare på det sämsta i de senaste årens experimenterande med arbetsmarknadspolitiken. Det blir fler platsansökningar, mer statistik och längre köer till de jobb som finns. Men inte fler jobb.

Däremot kommer pressen neråt på lönerna att öka.

Skillnaden mellan de knivskarpa åtgärder som sätts in mot arbetslösa, och de fluffiga förhoppningar som handlar om nya arbeten är slående.

Det är därför väljare som i månader hört borgerliga politiker tala om sin jobbpolitik nu känner sig lurade.

Med rätta.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM