ÅSIKT

Sverige ska inte köpslå med asyl

Migrationsministern köpslår alltså med asyl. Det är cyniskt.

Foto: PETER KJELLERÅS
Bodde i husvagnar Här slog polisen till mot en internationell rumänsk traffickingliga. De misstänks för att ha tvingat de rumänska flickorna till prostitution. Flickorna bodde i husvagnar på Lagmansvägen i Sollentuna/Häggvik.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sexslavhandeln pågår hela tiden, oftast i det fördolda. I går kom den upp till ytan, när polisen slog till mot människosmugglare i Stockholm och Skåne. Nio personer har anhållits för att ha tvingat ett 10-tal rumänska flickor till prostitution i Sverige. Rumänskorna är mellan 18 och 23 år gamla, men några kan ha varit betydligt yngre när de hämtades till Sverige.

Razziorna kastar nytt ljus över migrationsminister Tobias Billströms förslag att kvinnor som vittnar mot männi–skosmugglare ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Strafflindring vid samarbete

”Vi skapar en samarbetssituation. Vi hjälper dem, och de hjälper oss”, sa Billström till Sydsvenskan i söndags.

Migrationsministern köpslår alltså med asyl. Det är cyniskt. Som om kvinnorna som tvingats till sexslavhandel egentligen har gjort något fel. Precis som brottslingar i Hollywoodfilmer som får strafflindring om de samarbetar med polisen.

Asyl kan aldrig villkoras med tjänster och gentjänster. Asyl ska man få om man behöver skydd. Självklart borde kvinnor som utsatts för sexslavhandel ges rätt till permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men då eftersom kvinnorna har varit med om något förfärligt och lever i fara. Inte för att Sverige ”skapar en samarbetssituation” som kräver att de vittnar mot sina förövare.

Kalle Larsson, vänsterpartist och riksdagsledamot, uttrycker det klockrent i Göteborgs-Posten: ”Vi ska uppmuntra kvinnor att vittna. Men att koppla frågan om permanent uppehållstillstånd till om man vittnar eller inte är fullständigt felaktigt. Det innebär att kvinnor pressas till att vittna – och därmed utnyttjas ännu en gång.”

Dagens lag säger att alla som vittnar mot människosmugglare får tillfälligt uppehållstillstånd i max sex månader. Om man riskerar hot och förföljelse i sitt hemland kan det ligga som grund för permanent uppehållstillstånd. Men det finns ingen automatisk koppling mellan vittnesmål och permanent uppehållstillstånd.

”Flickorna vill bara hem”

Rikskriminalen varnar för en sådan automatik. Människosmugglarnas advokater kan hävda att vittnen ”köpts” med löften om permanent uppehållstillstånd. Dessutom är det inte säkert att offren för sexslavhandeln vill stanna i Sverige.

”Flickorna vill bara hem. De tycker inte alls att Sverige är så fantastiskt som vi vill tro”, säger kriminalinspektör Kajsa Wahlberg.

Kvinnor som utsatts för sexslavhandel i Sverige måste få allt tänkbart stöd. Vittnesskydd, psykologhjälp, uppehållstillstånd eller hjälp att återvända, beroende på vad de själva vill. Samhället måste på ett respektfullt sätt hjälpa sexslavhandelns offer till en ny start i livet.

Att tvinga dem att vittna, i stället för att göra dem så trygga att de frivilligt vittnar, är ett övergrepp från samhällets sida. Sverige får inte göra sig skyldigt till det.

ÅP