ÅSIKT

Moderaterna sänker biståndet bakvägen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På en knastrig telefonlinje från Thailand försöker s-ledamoten Kent Härstedt förklara skiljelinjerna i riksdagens utrikesutskott vad gäller biståndspolitiken. Det är svårt att hänga med i turerna, frågan är teknisk och budgetsnårig. Det till trots är den underliggande linjen mycket tydlig och lätt att se:

Moderaterna gillar inte högt bistånd, har aldrig gjort det heller. Ministern Gunilla Carlsson är satt att administrera ett bistånd som hon tycker är på tok för högt. Med henne OCH moderata finans- och utrikesministrar blir det enkelt att köra över allianskamraterna i regeringen. Trots att man kom överens om att behålla en hög nivå i biståndet.

Således fattades ett beslut i utrikesutskottet i torsdags som öppnar upp för en ny inriktning i biståndspolitiken. Samtidigt som alliansen kan stoltsera med att Sverige nu har nått en procent av BNI i bistånd, kommer en stor del av pengarna att gå till skuldavskrivning i stället för till fattigdomsbekämpning. Mer pengar till biståndet, men inte en enda ny krona till de mest behövande. Det är budgettekniskt hyckleri.

– Moderat arkitektur, säger Kent Härstedt om beslutet.

Folkpartiet och kristdemokraterna har offrat sig och låtit sig köras över av moderaterna.

Folkpartiet har svajat i frågan och kristdemokraterna har tvingats till en kompromiss, får jag veta.

Som stöd för sin linje att urholka biståndet tar moderaterna en överenskommelse inom OECD. De rika länderna i OECD-klubben har sagt att det är okej att räkna in skuldavskrivning i biståndet. Samtidigt har FN tydligt sagt det motsatta: bistånd ska gå till fattigdomsbekämpning och inget annat. Sverige har skrivit under på denna princip.

Det är inte överraskande att moderaterna väljer OECD-linjen framför FN:s. De vill inte höja biståndet, i stället urholka det. Det är lättare att sänka biståndet bakvägen än att ta debatten inom alliansen och med väljarna. Och det beslut som nu har klubbats i utrikesutskottet och väntas tas i riksdagens kammare den 14 december kan leda till ännu mer urholkning. Genom att öppna för skuldavskrivning kan mer och mer komma att räknas in i biståndet. Kostnader för flyktingar och för militära insatser i fredsbevarande syfte till exempel.

Inte oväntat har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverat sig i riksdagens utrikesutskott – till förmån för en motion skriven av kristdemokraternas ledamot Rosita Runegrund.

Kristdemokraterna själva låter moderaterna styra och i ännu ett politikområde tas således pengar från de fattigaste och ges till de rikaste. Linjen känns igen – nationellt och globalt. Det regeringen sparar in på att ta biståndspengar till skuldavskrivning kan användas till exempelvis skattesänkningar.

En och en halv miljard kronor. Tacka för det, svenska höginkomsttagare.

Nisha Besara

ARTIKELN HANDLAR OM