ÅSIKT

Civil Statskupp

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2 Januari 2008. För drygt fem år sedan valdes Mwai Kibaki med överväldigande majoritet till Kenyas president. En av hans närmaste män var Raila Odinga. De skulle bygga demokrati och tillväxt i det land som så länge styrts av den korrupte och auktoritäre Daniel arap Moi.

Några år senare stod de mot varandra när landet skulle rösta om en ny konstitution. Odinga, en gång politisk fånge, sa nej till ökad presidentmakt. Hans segerrika nej-kampanj växte ut i ett nytt parti, ODM.

Under förra årets sista vecka mätte de båda politikerna på nytt sina styrkor: Vem skulle utses till landets president?

Den av allt att döma undermåliga valkommissionen rapporterade länge om Odingas framgångar. Han vann sex av landets åtta regioner. Ändå, i valets slutskede, svängde majoriteten svårförklarligt över till Kibaki, förfaren

i att utnyttja den sittande presidentens maktprivilegier.

Våldet spred sig snabbt

Blixtsnabbt svor 76-årige Kibaki, stödd av den gamle korrupte Moi, eden som landets statschef.

”En civil statskupp”, svarade Odinga och hans anhängare.

Våld spred sig snabbt över landet och fick särskilt fäste i de västra delarna och i landets miljonstora slumområde Kibera. En plats som västvärldens filmindustri brukar använda för att illustrera afrikansk misär.

Kiberas folk väntade på Odinga. Han hade lovat att kämpa för de fattigas rättigheter. Han ville också ge mer makt åt Luos, ständigt underordnade den etniska majoriteten Kikuyu. Valet plågades av en oroväckande etnisk konflikt.

Pressfriheten stryps

För att hämnas det manipulerade valresultatet genomför Odingas anhängare hårda protestaktioner. Polisen svarar med våldsamma repressioner, dödssiffrorna stiger allt snabbare, hus bränns sönder, makabra våldsscener rapporteras också från en kyrka.

I det annars öppna Kenya stryps pressfriheten.

Någon kompromiss mellan Kibaki och Odinga eller deras sympati­sörer skymtar inte. Oppositionsledaren vägrar förhandla så länge inte Kibaki avsäger sig presidentskapet. I morgon beräknas en miljon av Odingas anhängare samlas till protestmöte. Manifestationen kan hämta styrka från EU:s valövervakare. De ifrågasätter, rentav underkänner, valresultatet. I motsats till USA som snabbt gratulerade sin allierade Kibaki. Senare nyanserades hyllningarna.

Inväntar en revision

EU, med den gamla kolonialmakten Storbritannien, kan i bästa fall bidra till att driva fram noggranna kontroller av det kenyanska valet. Innan sådana är genomförda och granskade kan statschefen inte vinna legitimitet.

Kenya har varit en delvis framgångsrik demokrati och har under senare år haft imponerande ekonomisk tillväxt, viktig också för de fattiga, krigshärjade grannländer som Sudan och Somalia.

I väntan på en revision av presidentvalet är den akuta uppgiften, för att citera FN-chefen Ban Ki-moon, att hejda våldet.

ARTIKELN HANDLAR OM