ÅSIKT

På banken efter tre

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
kritiseras Stefan Ingves med kollegor förtjänar all kritik de får efter räntehöjningen i går.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

14 februari 2008. Världskonjunkturen står och väger.

I USA försöker centralbanken avvärja en hotande finanskris och lågkonjunktur med sänkta räntor, och Vita huset annonserar skattesänkningar som urholkar en redan ansträngd budget. Den europeiska centralbankschefen Jean-Claude Trichet talar inte längre om kommande räntehöjningar.

Här hemma har arbetsmarknaden passerat sitt zenit. Veckans statistik från Arbetsförmedlingen skvallrar om att antalet nya arbetstillfällen inte längre stiger. ”Toppen på högkonjunkturen har passerats”, säger chefen Bo Bylund.

Genuint osäker framtid

Besparingsprogrammen på Ericsson och Telia Sonera har skapat svarta rubriker, nästan som i 1990-talets början. Tusentals anställda kommer att få gå i ambitionen att hålla börskurserna uppe.

Bostadspriserna stiger inte längre. Mäklarstatistiken som presenterades i går talar om ett litet prisras på bostadsrätter, och en majoritet av svenskarna tror för tredje månaden i rad på fallande priser.

Framtiden för den svenska ekonomin är genuint osäker. Ändå tvekar den svenska Riksbanken inte.

Banken fruktar inflationen. Inte dagens?–?priserna på framför allt mat och energi stiger?–?utan den vi skulle kunna uppleva på några års sikt. Inte ens den stillsamma utvecklingen av lönerna lugnar bankens ledning.

Därför höjdes i går styrräntan, från 4 till 4,25 procent. En åtgärd som tog alla?–?finansdepartementet, bank- och arbetsmarknadsekonomer?–?på sängen.

Resultatet kommer att bli dyrare investeringar, högre kronkurs och mindre export. Högre ränta betyder färre jobb, högre boendekostnader och lägre aktiekurser.

Bankens direktion förklarade i går att den genomför sitt uppdrag, att kontrollera inflationen.

I den uppgiften känner sig möjligen riksbanksledningen en smula övergiven. Finanspolitiken, statens utgifter och inkomster, styrs numer mer av fyra partiledares politiska ambitioner än av konjunkturpolitiska bedömningar.

Fullföljde sin uppgift

Resultatet har mitt i den högkonjunktur Sverige gått igenom blivit omfattande skattesänkningar, i första hand till grupper som redan tidigare har en tryggad ekonomi.

Ändå förtjänar Riksbankens ledning den kritik som i går uttrycktes från snart sagt alla håll. Räntehöjningen skapar oro i en tid när osäkerheten redan är alldeles för stor.

Kanske går det att säga att riksbankschefen Stefan Ingves och de andra ledamöterna i bankens direktion i går fullföljde sin uppgift. Men det är i så fall en uppgift som blivit så endimensionell att den utvecklats till ett hinder för den svenska ekonomin.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM