ÅSIKT

Vaccinet blir en klassfråga

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

15 februari 2008. Dubbla orättvisor. Klass och kön i förrädisk förening. Radioekots nyhet att flickor i rika områden vaccinerar sig mot livmoderhalscancer, medan flickor i fattiga områden inte gör det, illustrerar vårt ojämlika samhälle.

Vaccinationen Gardasil ingår i högkostnadsskyddet, men kostar ändå 1800 kr för flickor under 18 år. Vaccinationen är inget garanterat skydd mot livmoderhalscancer. Man måste ändå gå på cellprovskontroller. Men vaccinet skyddar mot två av de virus som utlöser cancern.

I Danderyd, där medelinkomsten är högst i hela Sverige, såldes över 500 doser förra året. I fattigare Rinkeby/Husby/Tensta såldes bara 13 doser. Trots att fler bor där.

En flicka i Husby säger till radion: ”Det gäller ju allting, tandvård eller vad som helst. De rika har alltid råd. Så kommer det alltid att vara.”

I vår ska Socialstyrelsen bestämma om Gardasil ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Naturligtvis måste det bli så. Beslutet har redan förhalats. För varje månad som går missar nya flickor chansen att vaccinera sig. De löper därmed högre risk att drabbas av cancer.

Vården och medicinen har länge varit sämre för kvinnor än för män. När vissa flickor dessutom får sämre skydd än andra blir utsattheten ännu större. Det är tveksamt om ett liknande vaccin för pojkar hade behandlats på samma sätt.

Visa flickan i Husby att samhället tänker skärpa sig. Cancervaccin ska inte vara exklusivt för rika. Vården är till för alla. Låt henne ha råd att resonera som flickan i Djursholm:

”När det finns ett vaccin mot cancer känns det korkat att inte ta det.”

ÅP