ÅSIKT

Ta in en konsult, Reinfeldt

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 februari 2008. Det konstiga är inte att Mikael Odenberg fick jobbet som chef för Svenska Kraftnät. Den förre försvarsministern klarar säkert uppgiften.

Det märkliga är i?stället att Fredrik Reinfeldt med sådan kraft håller fast vid att ut­nämningen skett efter ett noggrant och externt rekryteringsarbete.

När ekoredaktionen i?går kunde berätta att konsulten hade att välja mellan Odenberg och?–?Odenberg ger det intrycket att regeringschefen glider på sanningen.

Det är inte heller det första märkliga uttalandet från statsministern den senaste veckan.

Klimatberedning sågades

Klimatberedningen, ett viktigt steg i regeringens miljöpolitik, sågades genast av Reinfeldt som varken vill binda sig för en satsning på järnväg eller för nya utsläppsbegränsningar. Regeringens miljöprofil skadas, liksom dess trovärdighet som politisk samtalspartner.

Reinfeldt tycker inte heller att den svenska truppinsatsen i Tchad ska förlängas.

Sverige kan göra nytta i ”länder där vi har större kunskap om förhållandena”, snarare än där vi ”nästan saknar kunskap helt och hållet”, förklarade Reinfeldt i torsdags för Ekot.

Ett häpnadsväckande svagt stöd för soldater som är på väg till en av världens mest dramatiska konfliktzoner.

Kritik för att ha synts för lite

Reinfeldt har tidigare fått intern kritik för att han synts för lite. Uppenbarligen har pressfolket på statsrådsberedningen nu lagt om strategin. Statsministern kastar sig in i alla känsliga debatter.

Allt blir dock fel. Kanske skulle Reinfeldt söka råd från någon extern konsult.

IP