ÅSIKT

Österberg i Borgs fotspår

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

30 maj 2008. Den socialdemokratiska arbetsgrupp som ska utforma partiets arbetsmarknadspolitik funderar på en bortre parentes i a-kassan. Efter den skulle ersättningen bli betydligt lägre än de 80 procent som bland andra Mona Sahlin utlovat.

Det berättade i går en av gruppens ledare, den socialdemokratiska riksdagsgruppens nye ledare Sven Erik Österberg, för radioekot. Att återställa försäkringen skulle helt enkelt bli för dyrt.

Ställer upp hinder

Arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som omställningsförsäkring. På den punkten är alla överens.

Alla är också överens om att arbetsmarknaden – i dag och tidigare – ställer upp hinder som i praktiken är oöverstigliga för allt för många.

Samhällsengagemang

Vad den politiska debatten handlar om är hur dessa hinder ska övervinnas.

Ska det ske genom en hårdare ekonomisk press på de arbetslösa, som regeringen hävdat? Eller måste omställningen underlättas genom ett starkare samhällsengagemang?

I den diskussionen borde oppositionens linje vara glasklar. För kraftiga utbildningsinsatser, för stöd till rörlighet och omställning, men absolut emot ett system där människor tvingas till dåliga livsval på grund av sviktande trygghetssystem.

Just därför är Österbergs sätt att närma sig frågan olyckligt.

Gör tvärtom

Socialdemokratin borde börja med att beskriva ett aktivt samhällsansvar för att människor ska kunna delta i omställning och utveckling. Först därefter är det möjligt att tala om ett ersättningssystem som kan stärka förändringskraften på arbetsmarknaden.

Nu gör Österberg tvärtom. Och resultatet ser ut som en anpassning till den dagordning Anders Borg och Fredrik Reinfeldt formulerat.

Det krävs mer av ett trovärdigt oppositionsalternativ.