ÅSIKT

Nu har Obama vinden i ryggen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 juni 2008. I månader har rapporterna från det amerikanska primärvalet mest handlat om spekulationer. Vad händer om det blir Obama? Hur skulle Hillary Clinton bli som president? Kan de slå McCain?

När Obama i går utropade sig som segrare skingrades några av dimridåerna.

Ändå fortsatte medierna med sin värdering av talekonst och individuella egenskaper hos kandidaterna. Obamas bakgrund i Kenya, uppväxten i Indonesien och hans förmåga att fånga sin publik.

Ut ur Irak

Men vad står han för? Vilken politik ställer han upp mot John McCain i höstens presidentval?

Kriget. Obama har talat om att dra tillbaka trupperna från Irak inom 16 månader. Det enorma missnöjet med Bushs krigspolitik kommer ge Obama många röster i november. I praktiken kan det dock bli svårt att ta hem trupperna så snabbt. Obama vill också inleda en ”förutsättningslös” dialog med länder som Iran och Nordkorea. Han tror inte på Bushs politik att utmåla vissa stater som onda och omöjliga att tala med.

Ekonomin. Obama vill reglera lånemarknaden för att förhindra nya bolånekriser. Han vill infoga krav på arbetsmiljö och arbetares rättigheter i de internationella handelsavtalen. Kravet är plankat rakt av från den amerikanska fackföreningsrörelsen. Oklart exakt hur detta ska gå till. Handelsavtal omförhandlas inte hur som helst, och många länder motsätter sig sådana krav. Obama har även gett sitt stöd till fackets krav på att göra det enklare att gå med i ett fackförbund och han vill höja skatterna för att dra in pengar till sociala reformer.

Välfärden. 47 miljoner amerikaner saknar i dag sjukförsäkring. Obamas förslag är långtgående, men kommer ändå lämna miljoner amerikaner utan en heltäckande försäkring.

Miljön. Obama vill att USA engagerar sig mer för att minska klimatförändringarna. Bland annat vill han satsa mer på förnyelsebar energi.

Mitten lockar

I primärvalen har Obama framstått som en utpräglat socialliberal politiker, som jagat efter samma arbetarklassväljare som Hillary Clinton. I höst kommer hans retorik flytta sig mot mitten. McCain framställer sig själv som en moderat republikan, som även osäkra väljare kan rösta på. Den logik som präglar alla moderna politiska kampanjer tvingar Obama att möta den utmaningen.

Sju misslyckade år

Obamas politiska program förblir dock radikalt. Så radikalt att för några år sedan, när den nyliberala högern dominerade den politiska debatten, då hade en politiker som Obama varit omöjlig som presidentkandidat. McCain kommer spela på det i valkampanjen, och utmåla honom som en verklighetsfrånvänd latteliberal.

Men Bush-administrationens sju år av misslyckanden har förändrat det politiska landskapet i USA. Vinden blåser i Obamas riktning.