ÅSIKT

Var ska vi bo när byggandet viker?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

9 September 2008. Vem har råd att bo kvar i innerstan om hyran fördubblas?

Och vem har råd att köpa sin lägenhet nu, när lånen blivit dyrare?

Hur ska vi över huvud taget hitta en bostad när bostadsbyggandet viker?

Bostadsbristen är redan ett faktum. Varannan ung människa mellan 22 och 27 år saknar en egen bostad. De bor kvar hemma hos föräldrarna eller tvingas flytta runt mellan tillfälliga andrahandslägenheter.

Många äldre hittar inget mindre och mer anpassat boende så de blir kvar i den gamla lägenheten. Rörligheten på bostadsmarknaden stannar upp.

Vill bygga radhus på höjden

Byggandet viker i den begynnande lågkonjunkturen och det statliga stödet till nyproduktion av flerfamiljshus har försvunnit. Bostadsminister Mats Odell säger att han vill möta lågkonjunkturen med att bygga radhus på höjden. Ägarlägenheter. Som om det skulle vara lösningen för studenterna, de nyanlända flyktingarna, de arbetslösa och de lågavlönade.

Köpa enda alternativet

I de attraktiva områdena omvandlas hyresrätterna till bostadsrätter och för många unga familjer har enda alternativet varit att köpa sin bostad. Med lån på marginalen kan inflationen och de stigande bostadsräntorna bli det som stjälper hela familjeekonomin.

Vi får aldrig hamna i en amerikansk situation där dyra långivare som Fanny Mae och Freddie Mac drivit många familjer från hus och hem. När de inte kunde betala sina lån drabbades Fanny & Freddie av en kris som spred sig till de vanliga bankerna och vidare ut över världen. Nu har det amerikanska finansdepartementet tagit kontroll över de två bostadslånejättarna. Så mycket för de marknadskrafterna, Mats Odell.

Alternativet till en belånad bostad är hyresrätten. Den statliga utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” aviserade chockhöjning av hyrorna i attraktiva lägen. Nu har remissvaren kommit in och en majoritet säger nej till höjningar som på sikt skulle fördubbla hyran. Sveriges Kommuner och Landsting föreslår ett alternativ som innebär en mildare marknadsanpassning av hyrorna.

Föreslår ökad valfrihet

Mats Odell verkar gå på den linjen. I en debattartikel i Norrköpings Tidningar föreslår han ökad valfrihet så att vi kan få välja mellan billigare boende i mindre och dyrare boende i mer attraktiva lägen.

Någonstans måste man ju bo. Så vem tror han kommer att välja de dyrare lägena? Och vilka väljer att bosätta sig längst bort i de minst attraktiva lägena?

Och vilka tror han över huvud taget vill flytta till storstan när konjunkturen vänder?

EF

ARTIKELN HANDLAR OM