ÅSIKT

De måste ta sitt ansvar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

3 november 2008. De har ett av Sveriges farligaste jobb.

Varenda månad dör byggnadsarbetare på svenska arbetsplatser. Vi minns de dramatiska olyckorna som när två arbetare störtade femton meter ner i marken då brobygget för Ådalsbanan rasade samman. Det var i maj i år.

15 döda i år

Eller när tvåbarnspappan Arbnor Dacic dog under utbyggnaden av Kista centrum. Stålkonstruktionen för ett helt våningsplan var för svag och vek sig. Det hände i juli i år.

Hitintills i år har 15 byggnadsarbetare omkommit i arbetet. I januari föll en man från en byggnadsställning och dog. I februari föll ytterligare en man från en byggnadsställning... i oktober föll en arbetare åtta meter ner från ett tak.

Sedan millennieskiftet har nära hundra byggnadsarbetare dött på jobbet.

Alla dödsolyckor får inte lika stora rubriker. Men bakom var och en av dem ryms tragiken. Det är en pappa eller en pojkvän som aldrig kommer hem igen. Vi måste känna det allvaret.

I dag uppmärksammar Aftonbladet den bristande arbetsmiljön som givetvis inte bara drabbar byggbranschen.

Det är oftast mindre företag som drabbas av olyckor. Med entreprenader och underentreprenader blir ansvaret oklart. Ekonomi och tidspress kan vara andra orsaker till olyckorna.

Ta ansvaret

Nu måste företagen ta sitt ansvar. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin menar att han bidrar när han lägger 33 miljoner på mer information.

I själva verket har han lagt ner Arbetslivsinstitutet, skurit ner Arbetsmiljöverkets budget med 150 miljoner och till sist minskat fackets möjligheter att bedriva praktiskt arbetsmiljöarbete ute på arbetsplatserna.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM