ÅSIKT

Centern slarvar bort klimatfrågan

Om nu partiledningen bestämt sig för att köra över centerstämmorna, varför inte få bättre utdelning för reaktorerna?

motvind Andreas Carlgren kämpar i motvind mot Finansdepartementet och de övriga borgerliga partierna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

2 mars 2009. I dag möter Andreas Carlgren sina miljöministerkollegor i EU. Samtalen om klimatförhandlingarna blir inte lätta, men Carlgren har det ännu tuffare på hemmaplan.

Nästa vecka ska regeringen presentera sin proposition om klimat och energi, är det tänkt. Statsråden kämpar fortfarande om åtgärderna mot växthuseffekten.

Andreas Carlgren tycks ha svårt att få igenom det mesta som handlar om pengar och nya krav på företagen. Regeringens proposition riskerar därmed att bli betydligt svagare än förslagen från den parlamentariska klimatberedningen.

Centerpartiets strategi är svår att förstå.

Klimatpropositionen skulle ha kommit redan i december men blev försenad. Folkpartiet krävde besked om kärnkraften för att gå med på nya miljösatsningar.

Tidspress

Till slut blev tidspressen blev så stor att statsministern måste ta tag i frågan på allvar. Det tog tre partiledaröverläggningar och en kaotisk diskussion med Centerns riksdagsgrupp innan Maud Olofsson till slut gav upp kärnkraftsmotståndet.

I gengäld fick Centerpartiet satsningar på vindkraft och en smula pengar till att spara energi. Målen var ändå blygsamma, bara marginellt högre än vad Sverige redan gått med på i EU. Dessutom kan det ta tid att utreda förslagen om vindkraften, medan arbetet för att ändra kärnkraftslagarna går i racerfart.

Det märkliga är att Centern inte tryckte på mer om klimatet i samma förhandling. Om nu partiledningen bestämt sig för att köra över Centerstämmorna, varför inte få bättre utdelning för reaktorerna?

I stället kämpar Andreas Carlgren i motvind med Finansdepartement och övriga borgerliga partier. Den proposition som nu är på delning inom regeringskansliet saknar kraftfulla nya åtgärder mot växthuseffekten.

Det vore illa

Om inte regeringen överraskar i sista minuten med konkreta besked om höjd koldioxid-

skatt och kilometerskatt på lastbilar så blir klimatpropositionen en besvikelse.

Det vore illa inför de internationella förhandlingarna. Sveriges rykte har redan försämrats. Regeringens huvud-

intresse vid mötena i december var att slippa minska utsläppen på hemmaplan, säger förhandlare med god insyn. I stället ska svenska företag betala u-länderna för att satsa på förnybar energi – projekt som ofta skulle ha blivit av i alla fall.

Gick det för fort i energiförhandlingarna, så att Centern helt enkelt slarvade bort klimatpolitiken?

Eller är det så att Maud Olofssons intresse för miljö-frågorna är ljumt, och att Andreas Carlgren därför får kämpa på egen hand?

Centern tycks inte ha vunnit något opinionsstöd på att ge upp kärnkraftsmotståndet, snarare tvärtom. Maud Olofsson och Andreas Carlgren måste samordna sig bättre om inte klimatpropositionen ska bli ännu en motgång.

ME