ÅSIKT

Thailand surfar bort från demokratin

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyheten att armén uppmanat Thailands premiärminister att upplösa parlamentet kan inte tolkas som något annat än ett försök till ny militärkupp. Den folkvalda regeringen har konsekvent vägrat att avgå, trots att Bangkoks gator fyllts av demonstrationer som protesterat mot regeringens nära kopplingar till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra.

Nu var det istället arméchefen som uppmanade premiärminister Somchai att lämna ifrån sig makten.

Den här gången tycks militären dock inte vara redo att ta över på egen hand. Man hoppas att ett nyval ska ändra det dödläge landet hamnat i.

Det är svårt att se detta som en framkomlig väg. Efter den förra militärkuppen tog det ett år innan ett val kunde hållas, dagen innan julafton förra året. Den gången vann Folkmaktspartiet, PPP, en övertygande seger. Befolkningen, särskilt på landsbygden, uppfattar fortfarande Thaksin som landets rättmätige ledare och hade inga betänkligheter inför att rösta på hans bundsförvanter.

Trots oppositionens anklagelser om korruption och maktfullkomlighet.

Det paradoxala är att PAD, den rörelse som kallar sig demokratisk, gjort allt för att störta den folkvalda regeringen. Syftet med demonstrationen har varit att tvinga fram en militärkupp. Flera av ledarna för PAD har också krävt en ny konstitution, som ger mindre rösträtt åt befolkningen på landsbygden. De anser att bönderna inte är smarta nog att rösta i allmänna val.

Klassisk elitism, och tyvärr ett tecken på att Thailands "demokratirörelse" saknar demokratiska reflexer.

Nu måste militären sannolikt förbjuda PPP, och hindra de flest ur partiets ledarskap att ställa upp i nästa val. Annars kommer Thaksins folk vinna även den här gången.

1990-talet var ett årtionde då turistparadiset sakta tycktes bli mer och mer öppet, mer och mer demokratiskt.

Nu ser vi Thailand surfa bort från demokratin.