ÅSIKT

En debatt mellan höger och vänster

Foto: urban andersson
Lärarinna? Mona Sahlin fick ge folkpartiledaren Jan Björklund en lektion i hur jobb, utbildning och socialförsäkringar hör ihop när partiledararna i?går debatterade i riksdagen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

17 JANUARI 2008. Mona Sahlin blommar ut som oppositionsledare. I riksdagens partiledardebatt gjorde hon politikens största motsättning tydlig. Är ansvaret bara individens? Eller har samhället också skyldigheter? På politikens centrala områden?–?sysselsättning, välfärd, socialförsäkringar? –?visade hon skillnaden mellan höger och vänster.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, pressad av sensationellt låga opinionssiffror, försökte tona ned motsättningarna. ”Vi är mycket mer överens än Mona Sahlin tror”, intygade han och fortsatte: ”Hon hamrar in en fiendebild som jag inte känner igen mig i.”

Privata försäkringar

Reinfeldts problem är att högeralliansens politik talar för sig själv. I Stockholms landsting ska antalet patienter, inte deras vårdbehov, styra hur mycket pengar vårdcentralerna får. Där öppnar också landets första privata barnsjukhus. Patienterna betalar för sig med privata försäkringar.

”2008 kanske blir året då fabriksarbetarens dotter och direktörens son slutar dela väntrum på sjukhuset”, sa Mona Sahlin.

Socialministern Göran Hägglund (kd) svarade arrogant: ”Ja, må så vara.” Han viftade undan oron för jämlikheten och rättvisan med att ingen ska behöva sitta i några väntrum över huvud taget.

Lektion till Björklund

Folkpartiledaren Jan Björklund attackerade socialdemokraternas jobbpolitik. ”Det enda ni lovar är att bidragen till dem som inte arbetar ska öka”, sa han och beskyllde Mona Sahlin för att lämna arbetslinjen för bidragslinjen.

Hon fick ge Björklund en lektion i hur jobb, utbildning och socialförsäkringar hör ihop. A-kassan är inget bidrag utan en gemensamt finansierad omställningsförsäkring för att den som blir arbetslös ska kunna söka sig vidare på arbetsmarknaden. Vuxenutbildningen och det livslånga lärandet behövs för att ge människor en chans till?–?och en chans till.

”Björklund begriper inte ett smack av detta. Det är tragiskt att se hur folkpartiet har övergett den sociala tryggheten”, sa Sahlin.

Förfärligt för kvinnor?

Centerpartiets Maud Olofsson utbrast att det var ”förfärligt att lyssna på Mona Sahlin”. Hon förstod inte vad som är fel med att kvinnor får lägre skatt och möjlighet att köpa subventionerade hushållstjänster.

Sahlin svarade att Olofsson och hon ser olika på vad som är förfärligt för Sveriges kvinnor. Vårdnadsbidraget ger kvinnor betalt för att inte arbeta. Deltidsarbetslösa kvinnor straffas när alliansregeringen slopar rätten att deltidsstämpla och slänger lagen om rätt till heltid i papperskorgen.

Det var en underhållande debatt. Jan Björklund bad oppositionsledaren att sluta klaga. Inte så konstigt kanske. Sahlins kritik hjälper till att sänka en regering som redan är i full färd med att sänka sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM