ÅSIKT

Vilda västern i svenska skogar

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag har ett förslag till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Använd några timmar för att läsa den lilla rapporten "Det gröna guldet" som journalisten Anna-Lena Norberg skrivit för fackförbundet GS.

Rapporten ger en bild av vad som hänt i den svenska skogen, framför allt sedan stormen Gudrun. Den borde förändra Littorins lite idylliska bild av svenskt arbetsliv.

Entreprenadverksamhet i flera led, underbetalda arbetare från andra länder och fusk med skatterna och avtal. Storföretag som kräver leverantörerna på priser som förutsätter lönedumpning.

Arbetare som rest till Sverige för att tjäna pengar, men som återvänder med skulder. Kontrakt som uppmanar de anställda att "hålla sig rena". Människor som lämnas i skogen utan mat, bensin och som inte har en aning om var de befinner sig.

Rapporten berättar om fusk med arbetsmiljön, och om rädslan för att tala med facket. Här berättas om arbetsgivare som stoppar de anställdas löner i egen ficka och smiter från skatten, men också om företagare från andra länder som tvingas skuldsättas sig sedan de inte fått betalt av sina svenska uppdragsgivare.

Beskrivningen påminner om rapportering från bärbranschen, den som fick Littorin att utbrista; vad gör LO?

Det handlar om utnyttjande, rättslöshet och om svenska företag som till varje pris vill hålla sina kostnader nere.

Ändå finns en skillnad. Medan ingen, minst av alla Littorin, intresserat sig för bärplockarna har det svenska facket försökt skapa ordning i skogsbranschen.

För tre år sedan följde jag själv huvudskyddsombudet Mats Larsson från Skogs- och Träfacket. Att försöka få respekt för riskerna var som att ösa en båt med ett durkslag.

Att det ändå går att ge en bild är ändå till stor del GS-fackets förtjänst. Littorins egna - ofta uttunnade - myndigheter har inte förmågan, eller intresset, att ens beskriva förändringen.

GS-facket kommer nu med förslag på hur myndigheterna kan bidra till ordning och reda i skogen. Det är inga konstigheter.

Krav på storföretag och myndigheter att inte acceptera priser som förutsätter fusk. Ett nationellt register för utländska företag och deras anställda, och snabbare åtgärder från skattemyndigheterna.

Det, Sven-Otto Littorin, vore en insats för att försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen.