ÅSIKT

Nu får facken begränsa krisen

Foto: Robert Nyberg
Snart börjar avtalsrörelsen 2010. Då tänker de facken ta strid för jämställdhet, ungdomars ställning och rätten att få stöd vid omställningar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Avtalsrörelsen 2010 har redan börjat. Trots att det är ett halvår kvar innan de flesta avtal löper ut pågår uppladdningen.

I veckan presenterade facken inom industrin och arbetsgivarorganisationen Almega sina kravlistor. De säger en del om en av de största avtalsrörelserna i modern tid.

Milton vill avveckla

Att tonen från arbetsgivarorganisationerna är hårdare än vanligt är förväntat. Med en dramatisk industrikris i ryggen, en finansminister som stolt pressar ner ”reservationslönen” och tvåsiffriga arbetslöshetstal i alla prognoser, finns utrymmet att damma av gamla krav.

Almegas Jonas Milton vill överge centrala löneuppgörelser och att lämna över lönesättningen till arbetsplatsen, och helst till den enskilda chefen. Han tycker dessutom att anställningsskyddet och arbetstidsregler borde avvecklas.

Den som vill jaga älg i stället för att ge järnet på jobbet får skylla sig själv, menar Milton. Ett samband som knappast gäller när chefen deltar i jaktlaget.

Enligt Milton, vars medlemmar är företag i servicesektorn, är dagens arbetsmarknad anpassad till industriproduktionen. Förändringarna ska möta övergången till ett tjänstesamhälle. Modernitet, med andra ord. Ändå har industriarbetsgivarna i åratal sagt samma saker.

Försiktiga förhoppningar

Redan i maj skrev för övrigt Milton, tillsammans med bland andra Teknikföretagens Anders Narvinger, en artikel där de krävde konjunkturanpassad arbetstid, stopp för centrala lönepåslag och möjlighet att förhandla ner lönen lokalt.

Motståndet mot nationella löneavtal handlar om makt och klassiska arbets-givarintressen. Menade direktörerna allvar borde de föreslå lokal strejkrätt,

eftersom konfliktmedlen hänger samman med lönebildningen. Några sådana förslag kommer naturligtvis inte från Milton eller hans kollegor.

De fackliga förhoppningarna är försiktiga. Utrymmet för löneökningar är ”begränsat”, i alla fall på kort sikt, skriver industriförbunden i LO, TCO och Saco.

Det är knappast överraskande. Utrymmet för kavata krav från de fackliga organisationerna är som sagt begränsat.

Däremot tänker de fackliga organisationerna inom industrin att ta strid för jämställdhet, ungdomars ställning och rätten att få stöd vid omställningar. Det handlar om att begränsa krisens verkningar.

Hotar modellen

Upptakten till årets avtalsrörelse visar att en stabil lönebildning inte kan tas för given. Men det är inte facken och löntagarna, utan arbetsgivarnas organisationer, som tar risker som kan hota hela modellen.

IP