ÅSIKT

S-kongressens svåraste fråga

"Ska skolan tjäna barn eller ska den tjäna aktieägare?"

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om sex veckor håller Socialdemokraterna kongress. Den ska handla om jobben, meddelade partisekreteraren Ibrahim Baylan i går. Helt uppenbart tappade partiet jobbfrågan i förra valet, medger han och säger att det misstaget gör man inte om igen.

Inom socialdemokratin är man helt överens om att sysselsättningen kommer först, fattas bara, arbetslösheten är rekordhög. Den drabbar hela svenska folket. Det är nu Socialdemokraterna kan visa att man är ett arbetarparti.

Men det är sällan de självklara frågorna som dominerar debatten.

Media kommer sannolikt att rapportera om ett splittrat parti, höger mot vänster. Vinstfrågan riskerar att bli frågan vi kommer ihåg efter jobbkongressen 2009.

Debatten om vinst i friskolor går redan het på de socialdemokratiska bloggarna. Hittills har Mona Sahlin glidit ur frågan med svar som "vinsterna i skola, vård och omsorg inte ska gå till direktörers fickor utan tillbaka till verksamheten".

På kongressen kommer frågan att ställas på sin spets, många arbetarekommuner motionerar för reglering av vinsterna. Mona Sahlin vill inte gå så långt, utan försöker nu sy ihop en kompromiss om hårdare krav på vinstdrivna skolor.

Visst kan kvalitetskrav och samrådsavtal fungera om kommunen ska upphandla en städfirma. Ett rum är ett rum och det ska vara rent på golven.

Barn, däremot, är väldigt olika. Hur ska man kunna ställa precisa krav på hur man utbildar dem när deras behov skiljer sig så mycket? Vilken skola väljer att utbilda de krångliga ungarna, de som inte kan sitta still, de som har svårt att läsa eller skriva? De är ju knappast de som genererar de stora vinsterna.

Alla skolor ska ha god ekonomi och helst gå med en vinst som kan återinvesteras i en ännu bättre skola. Problemen uppstår när vinsterna plockas ut ur skolorna och faktiskt hamnar, inte bara i direktörernas, utan även i aktieägarnas fickor.

Det primära målet för aktiebolag är faktiskt att generera vinst till dem som har investerat i bolagen.

Frågan för kongressen blir vilket mål skolan ska ha. Ska den tjäna barn eller ska den tjäna aktieägare? Frågeställningen är egentligen så enkel, men ändå så svår att den riskerar att splittra kongressen.

EF