ÅSIKT

Mördades – av militären

Foto: AP
begravningen  Motståndskvinnan Wendy Elizabeth Avila dödades då hon deltog i demonstrationer för att få den folkvalde presidenten Manuel Zelaya återinsatt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En bit utanför Honduras huvudstad ligger La Flor del Campo. Ett jordbrukskooperativ skapat av fattiga och jord­lösa. Många av dem har under flera dagar samlats vid den brasilianska ambassaden för att hylla den folkvalde presidenten Manuel Zelaya, som den 28 juni störtades i en militärkupp men nyligen återkom till sitt hemland.

Motståndskvinna dödad

Wendy Elisabeth Avila, en av demonstranterna från La Flor del Campo, dödades av militärens tårgas och kemiska­ vapen. Hon föddes den 28 juni, dagen för militärkuppen. Hon är en motståndskvinna. Med denna symboliskt laddade formulering tog hennes mor avsked av dottern.

Utanför brasilianska ambassaden finns Wendy Elisabeth Avila på en bild. Den är dekorerad med ett kors. Wendy Elisabeth är en motsvarighet till Neda Agha Soltan, dödad under manifestationerna för demokrati i Iran.

Honduras är ett av världens fattigaste länder, traditionellt en del av USA:s bakgård och har följaktligen en historia tyngd av våld och diktatur.

Manuel Zelaya, som försiktigt bröt med den elit han tillhörde, fick stöd från kooperativ som La Flor del Campo och från ursprungsbefolkningen. De väntade sig att han, likt andra av tidens demokratiska ledare i Latinamerika, skulle omfördela landets jord och rikedomar.

Tystar medierna

Honduras bräckliga demokrati bars också upp av en rad fria medier, till exempel Radio Globo, öppen för lyssnare, chatt, dialoger och debatter. I går kunde man läsa på radiostationens hemsida: Radio Globo har invaderats av militär. Alla kritiska medier tystas.

Kuppmakarna har stängt landet för demokratiska övervakare, exempelvis för de amerikanska staternas organi­sation. De har föraktfullt avvisat förhandlingar. Under veckoslutet utarbetades undantagslagar som i ett slag upphäver medborgarnas fri- och rättigheter. I praktiken har jakten på oppositionella och våld mot medborgare satts i system sedan den 28 juni.

Bildt relativiserar allvaret

Omvärlden har isolerat Honduras kuppmän, ekonomiskt bistånd har frusits. I praktiken råder ändå försiktighet.

Obama prövar inte Clintons metod, att som i Haiti direkt ingripa mot kupp­makare. Inom EU tar Spanien tydligt avstånd från de nya härskarna. Carl Bildt däremot relativiserar kuppens allvar.

Brasiliens president Lula är lyckligt­vis välgörande tydlig och vägrar ­falla efter för generalerna och oligarkerna: Brasilien ska, trots militärens tårgas, sabotage och hot, fortsätta hålla sin ambassad öppen för Zelaya.

Lula, som levt under militärdiktatur och hållits fängslad av den, säger: Kuppmakarna ska ut ur presidentpalatset. Zelaya ska återinsättas och demo­kratiska val ska hållas.

Kraven borde inte vara särskilt svåra att verkställa.

OS