ÅSIKT

Han lämnade henne i det mörka vattnet

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag ser notisen i en vänsterspalt i morgontidningen:

Ted Kennedy förd till sjukhus

Jag läser att den 76-årige senatorn var i sitt sommarhus på Cape Cod-halvön när han drabbades av ett anfall. På lördagsmorgonen fördes han till ett lokalt sjukhus och sedan vidare till ett större sjukhus i Boston.

Den siste makthavaren i den gamla Kennedy-klanen bärs ut.

Kanske klarar han sig och får sluta sina dagar där i sommarhuset vid havet. Jag kan se honom sitta i en vilstol med randiga dynor och en filt över knäna. Ted Kennedy, han som aldrig blev president.

Ted och hans tre bröder fostrades till maktmän, de skulle regera världen. Fadern Joseph ställde hårda krav och när den äldste brodern Joseph Jr störtade under andra världskriget, vändes förhoppningarna genast mot John. Han stod näst i tur och han uppfyllde förväntningarna, gifte sig med överklassflickan Jaqueline och nådde verkligen Vita huset.

Efter nära tusen dagar som president sköts han till döds i Dallas den 22 november 1963.

Då var det sorg, vi som är gamla nog minns alla bilderna på änkan Jackie och de två små barnen. Sonen John-John fyllde tre år samma dag som han gjorde honnör vid sin pappas kista.

Senare har vi läst om maktdjuret John Kennedy som struntade i Jackie och de små barnen. Som hade en lång rad älskarinnor och som beordrade livvakterna att ständigt skaffa fram call-girls till festerna i Vita huset.

När John mördades hade Ted redan valts till senator, men det blev Robert som skulle ta vid. Han hade bättre star quality. 1968 hade Robert just vunnit primärvalet i Kalifornien när också han mördades. Han efterlämnade elva barn och en fru som han ständigt bedragit.

Nu var det bara Ted kvar. Han gjorde som sina bröder, byggde makt, söp och bedrog. Tog vad han ville ha.

Tills en dag, då han satte sig i bilen med Mary Jo Kopechne och körde av vägen vid Chappaquiddick. Inte långt från sommarhuset i Cape Cod körde han rätt ner i vattnet. Mary Jo blev kvar. Ted försvann från platsen.

Joyce Carol Oates har beskrivit det i boken Mörkt vatten: Kommer jag att dö nu? Så här?

Mary Jo drunknade, Ted blev aldrig president.

Nu är han gammal och sjuk. Nu kan han sitta där med filten över knäna som en symbol över att all makt inte kan ärvas. Att politisk makt är ett förtroende man ska handskas varsamt med.