ÅSIKT

Fusk värre än krångel

”De flesta av de krögare och frisörer som nu tvingas föra bok tycker att systemet är bra”

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

28 JUNI 2008. Ett av regeringens viktigaste löften är att minska ”krånglet” för företag och enskilda. Målet är att skära bort en fjärdedel av det arbete och de kostnader reglerna skapar till år 2010.

Nu har verket för näringslivsutveckling, Nutek, på regeringens uppdrag utvärderat hur det går. Inte så bra, visar det sig. I en artikel i Dagens Nyheter konstaterar verkets ledning att företagens kostnader ökat med nästan två miljarder kronor sedan halvårsskiftet 2006.

Inte det viktigaste

Näringsdepartementet viftar undan resultatet och menar att målen står fast. Det är i alla fall en förenkling av regeringsarbetet.

I förhållande till målsättning är Nuteks resultat naturligtvis ett misslyckande. Ändå är det inte den viktigaste slutsatsen av utvärderingen.

Den visar nämligen bland annat att en av de regelskärpningar som döljer sig bakom kostnadsökningen, kravet på personalliggare i vissa branscher, har stöd av företagarna själva. De flesta av de krögare och frisörer som nu tvingas föra bok över sin personal tycker att systemet är bra.

Mindre svarta pengar

Sedan de nya kraven infördes förra året har en del av svartjobbet och de svarta pengarna försvunnit ur dessa branscher. För den företagare som vill driva sin verksamhet enligt reglerna innebär det bättre möjligheter att konkurrera.

När förslaget behandlades av riksdagen, i juni 2006, röstade folkpartister och kristdemokrater nej. Och deras argument känns igen, det är redan tillräckligt krångligt att driva företag.

Nu visar Nutek att det kan finnas saker som är värre än regler, nämligen en osund konkurrens där myndigheterna saknar redskap för att kontrollera att ingen fuskar.

Den slutsatsen borde få prägla det fortsatta arbetet med att förändra regelverket.

IP