ÅSIKT

Mänskliga rättigheter i Grand Hôtels salar

LEDARE

19 November 2009. Toppmötet med Ryssland

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I måndags mördades den 26-årige antifascisten Ivan Chutorskij i Moskva. Mordet antas vara en hämnd för att polisen i förra veckan, efter tio månaders utredning, grep två högerextremister för morden på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova.

Överst på dagordningen

I går krävde ryska och svenska människo-rättsföreträdare i Svenska Dagbladet att brotten mot de mänskliga rättigheterna skulle stå överst på dagordningen när EU:s och Rysslands ledare träffades.

Utomrättsliga avrättningar, människor som försvinner eller kidnappas i Tjetjenien och andra delar av norra Kaukasus. Våld mot de som försvarar mänskliga rättigheter – som morden på Markelov, Baburova, Chutorskij och journalisten Anna Politkovskaja. Tillsammans med rättslöshet, valfusk och korruption är det rysk verklighet.

Mest prat om gasleveranser

Mänskliga rättigheter stod också på dagordningen under gårdagens toppmöte i Stockholm, tillsammans med klimatförändringar, ekonomisk kris, energifrågor, utrikespolitik och handel. Att döma av kommentarerna efteråt kretsade samtalen på Grand Hôtel ändå främst kring handelsavtal och gasleveranser.

”Vi utbytte också åsikter om utvecklingen vad gäller mänskliga rättigheter”, förklarade en nöjd Fredrik Reinfeldt i går.

Ett auktoritärt Ryssland hotar

I skuggan av storpolitik och affärer blir mänskliga rättigheter en notering i marginalen, som så ofta.

President Medvedev talade i förra veckan om demokratisering och hur Ryssland måste bryta sitt beroende av råvaruexport. De båda frågorna hänger samman. Bristen på politisk utveckling hindrar i dag den ekonomiska och sociala utvecklingen. Därför, och därför att ett auktoritärt Ryssland också hotar ett stabilt Europa, går det inte att tala gas eller tullar med ryssarna utan att först hävda de mänskliga rättigheterna.

IP