ÅSIKT

Bygg en vaccin- fabrik, Larsson

Köar för vaccin  Landstingens beredskap på vaccineringen har varit för dålig, särskilt i Stockholm. I Skåne har det dock varit ordning och reda. Där har invånarna kallats i åldersgrupper.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

27 november 2009 Sex miljoner svenskar har fortfarande inte vaccinerats mot svininfluensa. Risken finns nu att många ger upp och struntar i att vaccinera sig.

Vaccinet är försenat, i går var det slut i hela Stockholm.

I går kom också rapporten om det första dödsfallet som kan ha samband med vaccinet. En hjärttransplanterad man dog veckan efter vaccinationen och hans död ska nu utredas. Vi kan inte utesluta samband, säger Ingemar Persson, läkare på Läkemedelsverket.

Rätt med presskonferens

Det går många rykten om att vaccinet är farligt. Folk svimmar, blir förlamade och kanske till och med dör, sägs det.

Folkhälsominister Maria Larsson gjorde det enda rätta när hon i går kallade till presskonferens för att informera om biverkningarna. De flesta är väl kända som ont i armen och influensasymptom. Andra inrapporterade biverkningar som tillfällig förlamning i ansiktet ska utredas vidare precis som dödsfallet.

Så långt var presskonferensen prov på god krishantering. Öppen och saklig. Det är viktigt att folk fortsätter att vaccinera sig eftersom influensan är mycket farligare än vaccinet. Hittills har femton svenskar dött i svininfluensa. I Europa har 474 dött och i världen räknar man med minst 6 000 dödsfall. 199 länder är drabbade.

”Vi har inte sett slutet”

Fler människor kommer att dö, vi har absolut inte sett slutet på pandemin.

Men en vaccinationskampanj förutsätter vaccin. De senaste veckorna har svenskarna mest fått rapporter om inställda leveranser. Och när det kommit in en sändning har det varit rusning till vårdcentralerna där vuxna människor slagits för att få sin spruta. Nej, det här har inte varit en lyckad vaccinationskampanj, vad Maria Larsson än säger. Landstingens beredskap har varit dålig, särskilt i Stockholm där Vårdval Stockholm skapat allmänt kaos.

En pandemi kräver ordning och reda. I kristider kan inte folk irra runt för att hitta vaccin, då måste folk veta vart de ska ta vägen.

Barn och sjuka först

Ett undantag från röran är Skåne där invånarna kallats i åldersgrupper. Göran Stiernstedt från Sveriges kommuner och landsting, SKL, berömde också den sydsvenska ordningen på presskonferensen: ”När det är 20-åringarnas tur kan en 40-åring inte tränga sig emellan”.

Förhoppningsvis får Skåne stå modell för framtida krishantering, barn och sjuka ska gå först. Vuxna ska inte trampa ner varandra.

Men framför allt måste det finnas vaccin. Bygg en vaccinfabrik, Maria Larsson. Förhindra framtida kaos. Världen behöver mer vaccin.

Läs mer:

EF

ARTIKELN HANDLAR OM