ÅSIKT

Klä inte av personalen

Foto: AP
Nakna utan arbetsrätt  Urban outfitters som säljer kläder, här en av företagets butiker i USA, är ett av de senaste exemplen på hur inhyrning av personal används för att i praktiken sätta svensk arbetsrätt ur spel.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Urban outfitters säljer kläder i lätt retrostil. En smula sent 1970- eller tidigt 1980-tal. Ett mått av uppror, lite alternativt. Några uppror i de egna leden tillåts dock inte.

När de anställda på den amerikanska klädkedjan i Stockholm ställde krav på kollektivavtal möttes de av ett ultimatum. Antingen kunde de sägas upp på grund av ”arbetsbrist”, eller sluta frivilligt och i stället anställas av ett bemanningsföretag för att göra sitt gamla jobb.

”En mer effektiv och rationell lösning”, förklarade företagets presstalesman.

Urban outfitters är ett av de senaste exemplen på hur inhyrning av personal används för att i praktiken sätta svensk arbetsrätt ur spel.

Fler exempel

Här handlar det om det amerikanska företagets vägran att acceptera ett avtal med facket, även om bemanningsföretag som anlitas faktiskt har kollektivavtal. Andra gånger har inhyrning av personal använts som en metod för att sätta anställningstryggheten ur spel.

I går varslade företaget Euromaint rail i Malmö 91 anställda, som nu erbjuds sina gamla jobb i ett bemanningsföretag.

Problemet har vuxit sedan Arbetsdomstolen i början av 2003 slog fast att sportfiskeföretaget Abu garcia i Svängsta hade rätt välja ut vilka uppsagda, tidigare anställda, som skulle erbjudas att komma tillbaka via bemanningsföretag. Turordningsreglerna, centrala i svensk anställningstrygghet, sattes i praktiken ur spel.

I krisens spår fruktar de fackliga organisationerna nu att detta hål i lagen kommer att användas av allt fler arbetsgivare. Just därför finns en förändring med bland kraven inför vinterns avtalsrörelse.

Arbetsgivarna med Svenskt näringsliv i spetsen har reagerat med ett blankt nej. Linjen är tvärt om att avskaffa turordningsreglerna, och därmed i praktiken göra de anställda rättslösa i frågor om anställningstrygghet. Centern, och numer också Folkpartiet, driver på i samma riktning.

Stoppa missbruket – nu

Möjligen har arbetsgivarna också uppmuntrats av Miljöpartiets stöd till undantagsregler för småföretag under förra mandatperioden. På senare år har det varit direktörerna som oftast brustit ut i det gamla fackliga slagordet: får vi inte som vi vill vid förhandlingsbordet kräver vi lagstiftning.

Nu kan det visa sig ha varit ett misstag. I tidningen Dagens Arbete berättar nämligen Miljöpartiets Ulf Holm att oppositionens arbetsgrupp för jobb och ekonomi enats om en skärpning av lagen. Inhyrning av arbetskraft ska inte kunna användas för att sätta anställningsskyddet ur spel om de rödgröna kommer till makten.

Vinterns avtalsrörelse kan vara sista chansen för Svenskt näringsliv att själva stoppa missbruket av bemanningsföretag.

IP