ÅSIKT

God Jul önskar ledarredaktionen

LEDARE

Har du så här dan före dopparedan fortfarande julklappsångest?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Saknas några klappar till nära och kära eller behöver du muntra upp dig själv med lite god läsning?

Vi vill passa på att önska god jul och ge några tips på bra böcker.

Med hopp om en skön och fridfull jul!

Kärlek och politik

Graffiti är inte bara klotter utan på många håll i världen en politisk konstart. Journalisten och fotografen Mia Gröndahl, ­bosatt i Kairo och på Österlen, har samlat graffitibilder från Gaza allt­sedan 2002.

I boken ”Gaza Graffiti – budskap om kärlek och politik” visas målningar på väggar och murar som är de utsatta människornas sätt att vittna om sin vardag bortom ­beslutsfattarnas slagord. Här målas protesten – i kärlek och uppror.

Gaza Graffiti följs upp av en fotoutställning som kommer till muséer runtom i landet. På ­Etnografiska muséet i Stockholm ­pågår utställningen till den 6 januari. Helle Klein

Helle Klein

Rättvisans idéer

?När jag recenserade Amartya Sens bok ”Ideas of Justice” blev jag tvungen att använda det töntiga ordet ”majestätisk” för att be­skriva den – eftersom det är sant. Boken är en av årets viktigaste.

I tider när även högern slänger sig med ordet rättvisa, är det hög tid för vänstern att bli tydlig med vad man själv menar med be­greppet. Ideas of Justice visar hur frågor som kronisk undernäring, ohälsa och ojämlikhet mellan könen måste analyseras i termer av just rättvisa. Dess­utom lutar sig boken även mot andra filosofiska traditioner än den västerländska. Vi får ju lätt för oss att vi i väst är de enda som har tagit diskussioner om frihet och rättvisa på allvar – vilket naturligtvis inte är sant.

Katrine Kielos

Hoola Bandoola

?Nationalteatern, Dan Hylander och – mest av allt – Hoola Bandoola Band. ”Kung Keops pyramid” och ”Vem kan man lita på”. Det var så det lät i mitten av 1970-talet och så lät de första egna ­skivor jag kan minnas att jag köpt.

Nu har Örjan Svedberg skrivit boken ­”Hoola Bandoola” (Ordfronts förlag) om just den tiden och den musiken. Det handlar om ett band och dess medlemmar, men också om ett politiskt uppvaknade, och om processer som fortfarande formar Sverige.

Nostalgi, men också ett stänk framtidstro.

Och det handlar om Malmö. Men det går väl inte att undvika.

Ingvar Persson

Favorit om rött äpple

Min julklapp har jag valt ut tillsammans med ett gäng barn och ungdomar i min närhet. Jag bad dem enas om en riktigt bra barnbok och svaret kom snabbt: ­”Sagan om det röda äpplet”.

Så här kommer en rekommendation till alla er som ska ­köpa en julklapp till ett förskolebarn. Sagan är skriven och ­ritad av Jan Lööf och finns utgiven på Bonnier Carlsen. Den handlar om mannen i den randiga kostymen som la ett äpple i fönstret för att det skulle mogna i solen. Men så råkade papegojan stöta till äpplet som ramlade ner i huvudet på gamla mormor?...

I fantastiskt finurligt tecknade bilder får vi följa äpplets väg genom staden och jag kan avslöja att vi även får möta en tjuv, poliser, brandmän samt en svårt lurad frukthandlare. Boken finns nu även i miniformat som kostar runt hundralappen.

Eva Franchell