ÅSIKT

Maktkamp – utan slut

In i döden blev offren från helgens blodiga sammandrabbningar en symbol för det splittrade och djupt kaotiska thailändska maktspelet.

kravallernas offer I går fördes långa led av likkistor draperade i fanor genom centrala Bankok.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Långa led av likkistor draperade i röda fanor fördes i går genom centrala Bangkok.

In i döden blev offren från helgens blodiga sammandrabbningar en symbol för det splittrade och djupt kaotiska thailändska maktspelet.

För det är just så de senaste veckornas protester i Thailand måste tolkas. Som en maktkamp i den thailändska eliten. Olika grupper inom militären och etablissemanget använder ett berättigat folkligt missnöje för sina egna syften.

Demonstrerar i minst 193 dagar

På ena sidan står Thaksin Shinawatra, avsatt premiärminister och en av Thailands rikaste, även efter att staten beslagtagit tillgångar för över femton miljarder kronor och anklagat honom för djup korruption. Rödskjortorna agerar på direkt uppdrag av Thaksin. Han har uppmanat dem att demonstrera i minst 193 dagar, för att slå de så kallade gulskjortornas

demonstrationer 2006. Den gången ledde protesterna till en militärkupp och Thaksins landsflykt.

Tronföljden i fokus

På andra sidan står Sondhi Limthongkul, mediemogul och miljardär som grundade gulskjortornas rörelse.

Båda har sina anhängare inom militären. När Thaksin hade makten befordrade han konsekvent sina egna anhängare och motade bort andra fraktioner.

Och över allt hänger frågan om tronföljden. Kung Bumibol har regerat sedan 1946 och är extremt aktad. Han är gammal och sjuk och när han dör kommer tronföljden dras in den maktkamp vi nu ser på gatorna.

Problemet med oroligheterna i Thailand är att det inte finns någon självklar slutpunkt. Om rödskjortorna skulle få sin vilja igenom, om det skulle utlysas ett nyval och de partier som kontrolleras av Thaksin skulle segra, då skulle gulskjortorna omedelbart ge sig ut på gatorna. Och de har flera gånger bevisat att de kan samla minst lika massiva protester som rödskjortorna.

Några ljuspunkter finns ändå. Regeringen och armén har inte stoppat rödskjortornas demonstrationer. Blodbadet har inte hindrat dem från att fortsätta och premiärminister Abhisit har förklarat att de har laglig rätt att protestera. Det hade inte varit möjligt utan den demokratiska utveckling Thailand trots allt genomgått under de senaste decennierna. Det är

bara att se hur juntan i Burma hanterade munkarnas protester på hösten 2007 för att inse skillnaden.

Kräv fredlig lösning

Här borde Sverige rimligen också kunna påverka utvecklingen. Svenska turister betyder oerhört mycket för den thailändska ekonomin.

Regeringen Reinfeldt måste, genom EU och på egen hand, kräva att konflikten i Thailand får en fredlig och demokratisk lösning.

JB

ARTIKELN HANDLAR OM