ÅSIKT

Förtroendet har raserats

Strandade förhandlingar  Fackförbundet Pappers har inlett en blockad mot övertid och i morgon kan det bli strejk på sex pappersbruk. Årets avtalsrörelse har förstört många förtroenden och rivit ner långa traditioner.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots tisdagens uppgörelse i byggindustrin fortsätter problemen i årets jättelika lönerörelse.

I måndags inledde fackförbundet Pappers en blockad mot övertid och nyanställningar. I går strandade förhandlingarna ännu en gång. I morgon kan det bli strejk på sex pappersbruk. Det är inte

bara de första stridsåtgärderna i årets avtalsrörelse. Konflikten på pappersbruken är den första inom industrin sedan industriavtalet skrevs under för 13 år sedan.

Årets avtalsrörelse kommer att förändra relationerna på arbetsmarknaden.

Industrins ställning som norm för arbetsmarknaden bygger inte bara på en förhandlingsordning. Det handlar om förtroende och ansvar, och om traditioner som de inblandade är redo att acceptera.

I år har mycket av detta rivits ner.

För drygt tre veckor sedan valde de opartiska ordförandena – industrins egna medlare – att bara ge ett bud till industritjänstemännen. Arbetarna fick vänta. Därmed bröts en tradition, och ett förtroende. Det kommer, bland mycket annat, att väcka frågor om medlarnas ställning.

När IF Metall tecknade sitt första avtal uttryckte andra fack stark kritik. Och konflikten på pappersbruken visar att Unionen och IF Metall inte klarar rollen som riktmärken.

Den känsligaste delen av den svenska lönebildningsmodellen är sambandet mellan löneutvecklingen i industrin och andra delar av ekonomin. Frågan lever, det visar om inte annat de känsliga förhandlingarna om ett avtal för de butiksanställda.

Nya utmaningar

Andra yrkesgrupper – inte minst tjänstemän i den offentliga sektorn – vill också förändra sitt relativa löneläge. Det innebär nya utmaningar.

I värsta fall skulle hela systemet för en ansvarsfull lönebildning kunna lösas upp.

Regeringen har bidragit till oron. Tjänstemännen i Unionen utmanade den fackliga sammanhållningen och LO-

förbundens samarbete har lämnat mycket i övrigt att önska.

Om lönebildningen bryter samman måste dock huvudansvaret läggas på annat håll, hos Svenskt Näringsliv. De höll i det längsta fast kravet på nollbud. De stoppade alla förhandlingar utom de direktörerna själva prioriterade och de har medvetet splittrat motparten.

Fler konflikter kan komma

Om respekten för industrin som norm faller samman har Svenskt Näringsliv sått vind, men kommer att skörda storm. Konflikten i pappersindustrin kan följas av många fler.

Ingen skulle tjäna på det. Därför är trots allt inte ansvaret för det som hänt den fråga som borde stå överst på dagordningen. Den borde i stället vara hur den svenska arbetsmarknaden ska hitta tillbaka till förtroendefulla relationer.

Det ser – lite otippat – ut som byggindustrin kan ha satt riktmärket.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM