ÅSIKT

Bli inte en hök, Mona

”I ett läge när arbetslösheten fortfarande stiger har alla plötsligt blivit budgethökar”

Sikta på jobben  ”Det är arbetslösheten som är den stora faran. Socialdemokraterna bör kritisera Anders Borg för att han misslyckats med jobben, inte tävla med honom i hökighet”, skriver Aftonbladets ledarskribent Katrine Kielos.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vi kan faktiskt också!”, var budskapet i gårdagens debattartikel i Dagens Nyheter av Mona Sahlin och Thomas Östros. Och de hade inte behövt säga det.

Socialdemokraterna har problem.

Regeringen har högre förtroende när det gäller att hantera ekonomin och det är oroväckande. Många väljare tror inte att det finns ett alternativ till ökande orättvisor och 8-procentig arbetslöshet. Socialdemokraterna måste vinna den här striden. Då måste de också förstå att förtroende gällande ekonomin inte är samma sak som att tävla med Anders Borg om att framställa krisen som en nationalistisk tävling i att ha det minsta underskottet.

”Fler regeringar som tar ansvar för de offentliga finanserna är vad Europa behöver”, skriver Sahlin och Östros. Socialdemokraterna köper därmed bilden av att krisen beror på att vissa länder inte har ”skött sig” – att Eurons problem kan lösas med budgetdisciplin.

I Grekland beror problemen naturligtvis på underskotten, men Spanien hade överskott när krisen slog. I dag är underskottet 11 procent och arbetslösheten

20 (bland ungdomar 40). EU-reglerna (sådana som Sahlin, Östros och Borg tror kan lösa alla problem) tvingar nu landet att skära ner. Arbetslösheten kommer sannolikt att öka, ekonomin bromsa och underskottet antagligen inte minska i särskilt hög grad. Trots tuffa besparingar.

Europa får svårt att återhämta sig

Över hela Europa sprids bilden av att alla måste skära ned omedelbart. Annars kommer marknaden att ge sig på oss! Vi kommer alla att bli som Grekland! Tyskland (Greklands raka motsats) försöker gå före och klubbade i går ett gigantiskt sparpaket. I ett läge när arbetslösheten fort-

farande stiger har alla plötsligt blivit budgethökar. Och skär man ner för tidigt kommer Europa inte att återhämta sig.

Inte råd med skattesänkningar

Det finns dessutom något fånigt i att Sahlin och Östros ger sig på Anders Borg gällande de offentliga finanserna. Borg bör kritiseras för mycket, Socialdemokraterna har fullständigt rätt i att Sverige inte har råd med fler skattesänkningar. Men det svenska underskottet är trots allt

Europas minsta. Kritiken mot Borg bör handla om att han har prioriterat skatte­sänkningar samt att på kort sikt minimera underskotten. Allt på bekostnad av jobben.

Det är arbetslösheten som är den stora faran. Socialdemokraterna bör kritisera Borg för att han misslyckats med jobben, inte tävla med honom i hökighet. Särskilt när det just nu är det sista som Europa behöver.

KK