ÅSIKT

Kärleksmiljön är redan borta

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turisterna kommer att bli besvikna.

Den vackra slottsträdgården som kablades ut till tv­tittarna i helgen var bara en kuliss. Nu är gräsmattan hoprullad och trafiken påsläppt.

När besökarna kommer fram till den vackra Logården med utsikt över Strömmen finns magin inte där längre. Bara bilarna som i dubbla filer bildar ett avgasdike runt Slottet.

Där Victoria och Daniel skred upp från slupen finns normalt inte ens ett övergångsställe. Skeppsbron, Norrbro, ja, hela inramningen av kyssen på balkongen är normalt en enda stor trafikled.

Och värre kan det bli.

Efter bröllopshelgen har Stockholms stadsfullmäktige nu tagit ett inriktningsbeslut om nya Slussen. Enligt det ska trafiken från Slussen mot Slottet öka med 20 procent. De politiska partierna är osams om hur bred bron ska bli som leder biltrafiken från Slussen till Gamla stan. Åtta filer, säger den borgerliga alliansen. Det räcker med sex, säger den röd-gröna oppositionen.

– Vi vill inte bygga något som är för litet, säger biträdande projektledaren Andreas Burghauser till Svenska Dagbladet.

Stadens trafikplanerare slänger alltså på några extra filer och ramper för säkerhets skull. Trots det känsliga läget vid Gamla stan, trots stadens miljöambitioner och trots det faktum att biltrafiken över Slussen har minskat med 35 procent under 2000-talet.

Stockholm har bytt politisk majoritet vid vartenda val i decennier. Det är bara tjänstemän och planerare som suttit kvar över regimskiftena och som därmed har kunnat profilera sina särintressen utan att behöva ta hänsyn till den politiska helheten.

Annat var det på Hjalmar Mehrs tid, vilket beskrivs så bra i Björn Elmbrants bok Stockholmskärlek (Atlas). Efter kriget var ledamöterna i stadsfullmäktige överens om att Gamla stan skulle räddas och renoveras.

Hjalmar Mehr byggde allianser över blocken och visst rev han delar av Klara, men han drevs av viljan att bygga bort slum och trångboddhet. Han insåg också värdet av den medeltida miljö som blev inramningen till årets bröllop.

Uthållighet är viktigt, både i kärlek och politik.

ARTIKELN HANDLAR OM