ÅSIKT

Välkomna till Bryssel

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly, ni behövs i EU-politiken.

EU är så mycket mer än en finansklubb och därför är det bra att de gamla EU-motståndarna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu har kommit överens med Socialdemokraterna om en gemensam europeisk politik.

EU behöver alla krafter som kan driva på en utveckling för jobb och social utveckling. Den europeiska politiken påverkar det mesta i våra liv.

Vi kan ta midsommarhelgen som ett första exempel. I dag berättar vi på nyhetsplats här i Aftonbladet om de kvinnor som misshandlats och våldtagits under midsommarhelgen. I EU anses alkoholen vara en handelsvara vilken som helst och därför får den flöda. Men EU har också den största andelen alkoholkonsumenter i världen och den högsta genomsnittliga alkoholkonsumtionen per person. EU behöver en annan alkoholpolitik.

I midsommarhelgen dödades också en 21-årig man. Han simmade ut i Dalälven och rammades av en 24-årig flicka på vattenskoter. En vattenskoter kan gå i 60 knop, det vill säga 120 kilometer i timmen. Förr var vattenskoterkörningen begränsad, men efter EU-inträdet fick Sverige lätta på restriktionerna. Kustbevakningen stoppar inte längre någon för olovlig körning eftersom många blivit frikända med stöd av EU-lagstiftningen.

Full fart rätt över fjärden är en mänsklig rättighet, enligt EU. Men skotern är ett hot mot både människor och miljö.

EU är så många små beslut som påverkar enskilda människor. Men EU behöver också en rödgrön politik i de stora allmänna frågorna.

Sverige och hela unionen har en jobbkris. I Europa kan de rödgröna driva på för fackliga rättigheter och fler investeringar som ger sysselsättning. Ungdomsarbetslösheten måste ner. EU har pengar, de rödgröna vill fasa ut jordbrukssubventionerna och helt riktigt satsa pengarna på utbildning och forskning. Framtidsinvesteringar.

Satsa på klimatet. Katastrofen i Mexikanska golfen visar att oljesamhället är på upphällningen. Försommaren inleddes med översvämningar och dåligt väder i Europa. EU:s politiker måste se de uppenbara fördelarna med att bli den första fossilfria kontinenten.

EU är krig och fred och här kan Miljöpartiet och Vänsterpartiet ha en lugnande inverkan på den mer militaristiska Socialdemokratin. EU måste verka för fred och social upprustning både ute i världen och här hemma i Europa.