ÅSIKT

Årets val är ingen skönhetstävling

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Läser i Vecko-Revyn att Johnny Depp är två år äldre än Fredrik Reinfeldt.

Tänk så olika livet kan utvecklas.

Nu tror jag inte att Fredrik Reinfeldt har några problem med sin äldre image. Den ger honom automatiskt en viss pondus.

Samma automatik gäller inte för kvinnliga politiker. Först är de unga och snygga, sedan blir de kärringar. Titta bara på hur man har behandlat Mona Sahlin, Maud Olofsson och Hillary Clinton. ”Does the country actually want to watch a woman get older before their eyes on a daily basis?”, som den konservative kommentatorn Rush Limbaugh sa om presidentkandidaten.

Måste en kvinna bli som Margaret Thatcher eller Angela Merkel för att överleva i politiken? Till slut stenhård? Jag har träffat Angela Merkel några gånger och säga vad man vill. Den kvinnan har tvingats utveckla en så hög densitet att hon kan gå rakt genom väggar.

Fredrik Reinfeldt är mer stillsam i sina rörelser. Han sänker skatterna och gör inte så mycket mer. Ungdomarna föredrar när det händer någonting, visade en undersökning från Sifo i veckan. De unga tänker rösta rödgrönt.

Mona Sahlins socialdemokrater drar fler unga röster än hela alliansen tillsammans.

Till syvende och sist handlar det inte om partiledarens ålder utan om politikens konkreta innehåll som jobb, dagisplatser och tåg som kommer i tid.

Valet är ingen skönhetstävling.

Fast man kan undra när man läser den årliga rapporteringen från Almedalen. För nu är det dags igen, i dag reser hela det politiska etablissemanget till Visby. I en hel vecka ska man sedan bekräfta varandra i vimlet i Almedalen. Nära 10 000 besökare kommer att mingla mellan 1 400 seminarier och minst lika många mottagningar, bufféer och annat mutgott. Kindpussar kommer att bytas mot ekonomiska krisrecept medan solen sjunker ner i Östersjön.

Någon gång mot slutet av veckan kommer någon enfaldig bloggare att skapa listan över Almedalens snyggaste och sedan är partyt nästan över.

Annars är veckans höjdpunkter partiledarnas tal. Klockan 19.00 varje kväll samlas festdeltagarna för att applådera eller sucka över dagens partiledare.

Då är det bara väljarna som saknas.

Fredrik Reinfeldt kommer att hålla sitt tal på söndag kväll, precis samtidigt som serieledande Degerfors möter Ljungskile borta i superettan. Eftersom min kollega Ingvar Persson har semester får jag skriva det i hans ställe: matchen är viktigare än ministern.

Och om ni vill veta vad som hänt i Almedalen kan ni alltid läsa det i Aftonbladet.