ÅSIKT

Vad ska vi ha polisen till?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gängkrig, uppgörelser, hämnd. Mordförsök och mord, ofta på offentlig plats, inne i befolkade lokaler, på gator och torg och längs vägar. Malmö, Göteborg, Södertälje och Sala är de senast rapporterade stridszonerna. Det är nästan som om fan vore lös.

Så påstår en högt uppsatt polis i radion en morgon – i samband med morden i Södertälje där ett av offren var en känd fotbollsspelare i Assyriska FF – att ingen som inte hör till de brottsliga nätverken har någon särskild anledning att vara rädd.

Det är helt enkelt inte sant. ”Gängen har för stor makt, de styr våra liv ... vi vågar inte gå ut och våra liv blir tråkiga”, sade en pappa till tonåringar i DN i fredags.

När automatvapen avlossas inne i Ronna centrum, en pistol på en krog på Avenyn i Göteborg eller på Stortorget i Malmö finns det all anledning att vara rädd.

Samtidigt finns statistiken. Brottsligheten ökar totalt, det vet vi. Men när det gäller våldet, och särskilt då det riktigt grova våldet, vet kriminologerna ”inte riktigt” hur det ligger till, en uppfattning som Jerzy Sarnecki gav uttryck för tidigare i år. Våra sinnen säger dock att våldet blivit vanligare, råare och brutalare. Det säger också, vilket är lika allvarligt, att polis och rättsväsende är, om inte helt handfallna, så i varje fall rätt trevande. Och då handlar det inte enbart om grov brottslighet.

Bara i år har flera granskningar gjorts av polisens verksamhet. Riksrevisorn Eva Lindström har funnit polisen synnerligen ineffektiv i bekämpningen av så kallade mängdbrott – inbrott och ringa misshandel med mera. Ebba Sverne Arvill har i en utredning kommit fram till att sådana brott kanske inte ska utredas alls. Och det är nog här det riktigt stora bekymret ligger.

Om polisen ska strunta i småbuset (fast stora busar begår även mindre förseelser) och koncentrera sig på den grova och organiserade kriminaliteten finns naturligtvis risken att allt blir pannkaka. Sanningen är visserligen att nästan inga inbrottstjuvar alls åker fast. Men situationen för grova rån och grova våldsbrott är inte stort bättre – inte ens i två fall av tio förklaras någon skyldig i domstol.

Det är nog bra att polisens aktivitet, eller brist på aktivitet, utreds. Men gör ett försök till.