ÅSIKT

Nu kan andra halvlek börja

Foto: LASSE ALLARD och EIVIND VOGEL-RÖDIN
Nästa nivå Snart går valrörelsen in i nästa fas då allt gäller. Sahlin mot Reinfeldt, rött mot blått.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är säkert hedersamt att ta hem segern i LO:s debatt-SM, så som Aktuellt i Politikens chefredaktör Eric Sundström gjorde i Almedalen igår.

Men talens A-serie tycks ha vunnits av Mona Sahlin. En stark föreställning var det allmänna omdömet, även bland politiska motståndare, efter framträdandet i torsdags kväll.

”Jag vet vad ökade klyftor i fyra år till skulle göra med min dröm om Sverige”, skriver Sahlin i sin i dagarna utkomna bok ”Möjligheternas land – Min vision för Sverige”. Och det var också här, i de ideologiska skillnaderna mellan blocken, som Sahlin framför allt uppehöll sig i sitt tal. ”Ett ödesval”, beskrev hon kraftmätningen den 19 september som.

Liten skillnad mellan blocken

Överdrivet, kan någon tycka. Åsiktsgapet mellan blocket är litet och valsegern tar den hem som lovar mest på samma tema. Det är vad åtskilliga kommentarer går ut på. Moderaterna spelar för övrigt på samma planhalva som Socialdemokraterna med sin politik för den svenska modellen och välfärden, är en långt ifrån ovanlig analys.

Moderaterna inget arbetarparti

Moderaterna utmålar sig själva som det nya stora, statsbärande arbetarpartiet. Det är kanske något större nu än det bruka vara, men Moderaterna är varken nytt eller ett arbetarparti. Skillnaderna mellan en moderatmodellerad borgerlig samhällsmodell och en socialdemokratisk värd namnet har inte minskat.

Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs fixering vid skattesänkningar och deras attacker på sjukförsäkring och a-kassa främjar knappast välfärden. Det är en politik i direkt motsatt riktning: till ett samhälle med ett betydligt grovmaskigare

offentligt trygghetsnät och en arbetsmarknad med en lång kö till låglönejobben. Klassisk högerpolitik.

En ängslig socialdemokrati har hittills bemött detta med räkneövningar och, som väljarna förmodligen ofta uppfattat det, med anteckningar i marginalen.

Så mycket större behov av en offensiv vändning och av en politik som klargör alternativen: det här krävs för att upprätthålla en anständig välfärd, detta är den solidariska väg vi ska gå. Och så här mycket kostar det!

Sahlin står pall

Mona Sahlin har inte låtit sig mosas. Almedals-talet lät ana den forna fightern. Hon har stått pall för både nedsättande påhopp och ett regn av nedslående opinionsmätningar. Hon ”slog tillbaka”, som någon konstaterade.

Det är någonting på gång.

I morgon är det VM-final mellan Holland och Spanien. Sedan kan valrörelsens andra halvlek börja.

KA