ÅSIKT

Apple bidrar – till mord?

Foto: PAUL SAKUMA/AP
Okontrollerad De stora elektronikföretagen försäkrar att de inte använder olagligt material till sina produkter. Men kedjan av mellanhänder är lång och omöjlig att kontrollera enligt Apples vd Steve Jobs.
LEDARE

20 JULI 2010. Blodstelefoner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rykten, spekulationer, dagar, veckor och månader av väntan. Iphone 4 kommer nu till Sverige. I veckor har vi kunnat läsa om varje detalj. Problemen med antennens mottagning har fått krigsrubriker: ”Antennagate” har den kallats och rapporterats som en stor kris för företaget Apple. Vi vet det mesta om Iphone 4 redan innan den är här, förutom en sak – bidrar vi genom att köpa telefonen till att våldtäkterna och morden fortsätter i Kongo?

Kvinnor våldtas

I Demokratiska Republiken Kongo beräknas fyra miljoner människor ha mist livet sedan 1998. Soldaterna letar inte efter militära mål utan efter gruvor. Soldater blir rika, människor drivs på flykt, samhället slits isär. Var tredje kvinna, en del inte äldre än tre, andra så gamla som sjuttiofem har våld­tagits. Våldet mot kvinnor är så brutalt att man slutat prata om våldtäkt. Vaginal destruktion heter det.

Kongos rikedomar har alltid varit begärliga: Förr var det slavar, guld, gummi, elfenben och diamanter. I dag handlar det om mineraler som går till den internationella elektronikindustrin: tenn, guld, coltan och volfram. Coltan är en förkortning av columbo-tantalite, den rostar inte, tål höga temperaturer och kan lagra och frigöra stora mängder elektricitet.

Svårt att spåra

De stora elektronikbolagen har försäkrat att de inte använder olagligt material i sina produkter. Däremot kommer en del av de råvaror, som underleverantörerna utnyttjar, ursprungligen från krigets Kongo. Kedjan av mellanhänder är lång och svår att spåra. Den är rent av omöjlig att följa, i alla fall enligt Apples vd Steve Jobs. Människorättsorganisationer och forskare är däremot av annan åsikt.

Saknas certifiering

Visst saknas det en internationell certifiering för dessa mineraler som det finns för diamanter. Däremot skulle Apple kunna ta hjälp och städa upp i sina leverantörskedjor. Eletronikindustrin är inte ansvarig för våldtäkterna i Kongo, däremot har vi som konsumenter rätt att veta om produkterna vi köper i någon fas har bidragit till detta horribla krig. Våldtäkterna och övergreppen i Kongo kan inte få fortsätta medan världen tittar på och småpratar i mobiltelefonen om annat.

Att konfliktmineralerna försvinner ur våra telefoner, laptops, tv-spel och Ipods kommer inte innebära att kriget omedelbart tar slut. Men kampen om råvarorna är en av konfliktens främsta drivkrafter. Elektronikföretagen har ett ansvar att se till att man inte underblåser den.

KK