ÅSIKT

En fläck mindre på solkat rykte

Foto: Anette nantell
Betydelsefull dom Lindbergfallet kommer troligen att betyda en del för tilltron till rättsväsendet och för de kvinnor och flickor som har utsatts för våld och förnedring. Utredningen visar att polisen tagit övergreppen på allvar.
LEDARE

31 JULI 2010. Polisskandalen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göran Lindberg har framställts som en dubbelnatur mäktig en närmast gåtfull förställningskonst. ”Vi kunde i vår vildaste fantasi aldrig drömma om vad som pågick. Det är alltjämt ofattbart att det kunde ske utan att vi misstänkte något”, sade Christer Nordström, informatör vid Uppsalapolisen, häromdagen.

Men kravet på en sanningskommission, ställt av ett par styrelseledamöter vid just Uppsalapolisen, låter ana att Lindbergs välpolerade yta ändå hade några sprickor långt tidigare.

En grotesk spegelbild

I går dömdes Lindberg till sex och ett halvt års fängelse. Södertörns tingsrätt fällde honom för grov våldtäkt och våldtäkt, misshandel, flera fall av koppleri och sexköp.

Det ger en närmast grotesk spegelbild av en man som av kollegor och andra utmålats som jämställdhetsivrare och feministisk förkämpe. Kort efter gripandet av Lindberg den 25 januari skrev Leif GW Persson om honom att han haft stor del i den ökande andelen kvinnliga poliser:

”I den här relativa meningen är svensk polis numera en fungerande arbetsplats och den enskilda person som betytt mest för den utvecklingen är faktiskt Göran Lindberg.”

I domen konstateras att Lindberg utövat ”sadistiskt, sexuellt våld” mot en 17-årig flicka och visat ”särskild hänsynslöshet och råhet”.

Nekar kategorisk till allt

Det är skarpa kontraster.

Tre veckor har rättegångsförhandlingarna pågått och det är väl knappast vågat att föreställa sig en fortsättning i hovrätten. Dels eftersom Lindberg kategoriskt nekat till alla anklagelser utom sexköpen, dels därför att Lindbergs offer anser att domen är för mild för att stå i riktig proportion till lidandet.

Personifierar polisskandalen

För tilltron till rättsväsendet och för polisens skamfilade anseende kommer Lindbergfallet kanske att betyda en del. Ett är att polisen uppenbarligen inte sparat på krutet när det gäller utredningen mot en av ”de egna”. Här finns andra liknande exempel som med all rätt mött hård kritik. Ett annat är att målet ger förnedrade och våldsutsatta flickor och kvinnnor beskedet att en polisanmälan inte behöver innebära en förlängning av förnedringen, utan att hot och övergrepp tas på verkligt allvar.

Göran Lindberg var chef för Polishög-skolan i nästan tio år. Han var länspolismästare lika länge. Nu personifierar han den största polisskandalen i Sverige. Om det finns någon lärdom att dra så är det den gamla att en brottsling kan ha vilken bakgrund som helst. Och att det aldrig går att utesluta den som talar högst och varmast om etik och moral.

KA