ÅSIKT

Reinfeldt bör gå åt vänster

Foto: BJÖRN LINDAHL
I MOTVIND Flanken Moderaterna höll till på förut har kollapsat intellektuellt, oavsett om de just nu går bra i opinionen.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De skandinaviska länderna hör till världens bästa att leva i, rapporterade Newsweek. Om man mäter i termer av hälsa, hur dynamisk och öppen ekonomin är, bredden av företag, utbildning, politisk miljö och livskvalitet – då vinner högskatteländerna i Norden: alla ryms bland de tio bästa och Sverige kommer trea. Idén att höga skatter i sig själva är dåliga för ekonomin dog om inte tidigare, så i samband med finanskrisen 2008

Flanken Moderaterna höll till på förut har kollapsat intellektuellt. Fredrik Reinfeldt kommer på sikt behöva fortsätta flytta Moderaterna mot mitten. Inte ens varannan moderatväljare vill ha sänkt skatt, visade en Sifo-mätning som Aftonbladet lät göra i helgen. Men vad ska Moderaterna då hitta på att säga?

Efter det västerländska banksystemets nära döden-upplevelse 2008 har det blåst vänstervindar i debatten. Många socialister har (åter) börjat hoppas på att kapitalismen kommer att dö av inre motsättningar, många av oss socialdemokrater har börjat hoppas på ett globalt finansiellt regelverk (utan att kunna precisera vad vi menar) och många av Financial Times kolumnister ligger nuförtiden till vänster om Thomas Östros. Alla verkar vänta på det nya ekonomiska paradigmet.

Kapitalism 4.0 heter det, enligt Anatole Kaletsky som har skrivit en bok med samma namn. Historien är följande: Kapitalism 1.0 var en otyglad sak som slutligen kollapsade i den stora depressionen på 1930-talet. Kapitalism 2.0 tog vid: den förstod att politik och ekonomi hänger ihop samt att marknader måste regleras och formas. Kapitalism 2.0 var framgångsrik men dog i 1970-talets inflationssjuka. Kapitalism 3.0 tog över: marknadsfundamentalism, ökande klyftor, Thatcher, Reagan och finanssektor på stereoider. Partyt tog slut 2008. Nu väntar vi alla på modell fyra och när Kaletsky beskriver den låter den onekligen väldigt socialdemokratisk.

Oavsett att Moderaterna just nu går bra i opinionen är det alltså ett parti i intellektuell motvind. Reinfeldt har skickligt rört dem åt vänster sedan han tillträdde 2003 men deras så kallade ”arbetslinje” handlar fortfarande om att jobb skapas genom ökade klyftor och att skatten ska sänkas mest för dem som redan har mest. Det är i idéer som grundar sig i ekonomiska teorier som i dag hör till det förgångna. Vilka de nya idéerna är vet ingen riktigt än. Över hela Europa väntar man på vad en ny socialdemokrati har att säga.

Någon borde börja prata.

KK