ÅSIKT

Respektera folkets vilja

”Förändringar måste ske fredligt. Inte med våld utan med val­sedlar”

Foto: Foto: Ptete Muller/AP
folkomröstning I morgon avgörs det om Södra Sudan ska bli ett självständigt land.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon röstar Södra Sudan om självständighet. Folkomröstningen är resultatet av ett fredsavtal för sex år sedan som satte punkt för 20 års inbördeskrig. Allt pekar på att Sudan nu kommer att delas upp i två stater.

Resultatet av folkomröstningen måste under alla omständigheter respekteras.

Gränsen dragen med linjal

Sudan är en kolonial konstruktion, gränserna är dragna med linjal utan hänsyn till folkgrupper, religion eller politiska traditioner. Samma sak gäller för många andra stater i Afrika. Europas kolonialmakter delade upp landområden efter sina intressen och begränsad hänsyn togs till människorna i de länder som skapades. När de blev självständiga fortsatte gränserna att gälla.

Sudan är uppdelat i flera regioner.

I norr är majoriteten muslimsk, i söder kristen. I väster ligger Darfur, en region där konflikt rått sedan början av 2000-talet med grova brott mot mänskliga rättigheter och även folkmord som följd. Landet har stora oljefyndigheter, främst i söder, men även i den omtvistade regionen Abyeis.

Det finns en rädsla i huvudstaden Khartoum för att folkomröstningen i Södra Sudan leder till att fler regioner kräver självständighet. Samma rädsla finns i fler afrikanska huvudstäder och den är troligen befogad. En delning av Sudan kan ge en kedjereaktion där fler länder delas. Samma konflikter mellan regioner och grupper finns i fler av Afrikas länder.

Rätten till självbestämmande är viktig i folkrätten. Det finns heller ingen anledning att folkets vilja inte ska respekteras. Men det måste ske på ett fredligt sätt. Inte med våld utan med valsedlar.

Ska respektera röstningen

Sudans president Umar Hassan al-Bashir har ett åtal från Internationella brottmålsdomstolen hängande över sig för bland annat brott mot mänskligheten och folkmord. Han har sagt att han kommer att respektera folkomröstningen. Om det är sant återstår att se.

Omvärlden har ett ansvar att förmå al-Bashir att stå för sitt ord. Förebyggande diplomati, inte minst från USA och EU, är viktigt. Liksom att FN:s säkerhetsråd har beredskap att vidta åtgärder om inte folkomröstningen i Södra Sudan respekteras.

På en satellitbild av Sudan kan man faktiskt se gränsen. Norr domineras av brun öken endast genombrutet av Nilen. Syd består av gröna tropiska skogar, gräs och träskmarker. Från luften ser Sudan redan ut att vara ett delat land. I morgon avgörs om det ska bli så även på marken.

AL

ARTIKELN HANDLAR OM