ÅSIKT

Skolgårdsgräl – inga visioner

Anders borg och Thomas Östros la sin debatt-tid på vem som hade högst betyg på matteprovet

Foto: ulf höjer
HUR INTRESSANT ÄR MATTE? Anders Borg och Thomas Östros bråkar om vem som kan räkna bäst. Frågan är om väljarna – sex av tio säger sig rösta efter visioner – bryr sig om vem av politikerna som är bäst på matte?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som slog på tv:n i går morse kunde vakna till ljudet av hur Anders Borg och Thomas Östros skrek på varandra, från varsin sida om en alltmer förtvivlad programledare: Du kan inte räkna! Nej, du kan inte räkna!

Ingen blev klokare

Samtidigt som valrörelsen går in i sitt avgörande och sex av tio säger att de väljer parti utifrån visioner domineras debatten av ett skolgårdsgräl om vem som hade högst betyg på matteprovet. Detta må vara en orättvis jämförelse, grälet slutade trots allt med att Östros KU-anmälde Borg, inte med att han drog honom i hästsvansen, men ingen väljare kan ha blivit klokare av deras fräsande sifferexercis.

Valrörelser handlar om skillnader. Socialdemokrater tror på jämlikhet. Moderater gör det inte. ”Rättvisa” kan moderater visserligen prata om men deras rättvisa är ett Sverige där vi disciplineras till arbete av växande klyftor. Socialdemokratin tror på något annat. När Aftonbladet som i går kartlagde partiernas ideologier blir det tydligt. Men det försvinner lätt i valrörelsehetsen.

Hotat viktiga värden

Albert Hischman skrev att högern i västvärlden sedan franska revolutionen egentligen bara har använt sig av tre argument. Antingen hävdar de att politik för jämlikhet inte kan fungera. Eller så hävdar de att politik för jämlikhet hotat viktiga värden (som exempelvis familjen). Eller så hävdar de att politik för jämlikhet enbart kommer leda till mer bidragsberoende. Man kan lugnt

konstatera att Moderaterna praktiserar det sistnämnda.

De rika måste få mer pengar för att orka jobba (sänker man inte deras skatt flyr de landet!) men de fattiga måste tvärtom få mindre pengar för att orka jobba. Arbetslös och sjuk blir frisk och anställd av att bli fattigare.

Röstar av andra skäl

Socialdemokratin måste stå upp för något annat: Ett mer jämlikt Sverige där vi inte sorteras efter inkomst, härkomst, klass, och kön. Där rika och friska barn inte går före i vårdkön. Där de svagaste inte tvingas

bära de ekonomiska riskerna. Ett land där människor kan få ett bra jobb till bra lön oavsett viken bakgrund de har. Ett samhälle som handlar om mer än vad du kan köpa själv för ditt jobbskatteavdrag: kultur, miljö, sammanhållning och mening.

Det är för att man drömmer om detta som man röstar på Socialdemokraterna. Inte för att Thomas Östros är bättre på matte än Anders Borg. Vilket han kanske är. Vem bryr sig.

KK

ARTIKELN HANDLAR OM