ÅSIKT

Han vill leda – inte lösa alla problem

Läs Katrine Kielos ledare

Foto: ulf höjer
Avslöjad i tv-debatten Statsminister Fredrik Reinfeldt har glömt att politiskt ledarskap är inte bara koreografi – det handlar om innehåll också.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi har haft en valrörelse som i hög grad har handlat om sig själv: Vem vinner och vem drar ifrån? Hur känns det nu Mona? Hur känns det nu Fredrik? Hur känns den här opinionsmätningen jämfört med den i går? Vem tyckte retorikkonsulterna vann debatten? Vad säger alla de bloggande PR-konsulterna? Är den här valrörelsen smutsigare än den förra? Kris för Mona!

Smutskastning av vår partiledare!

Och vad tycker egentligen Göran Persson om alltihop?

Så ser han det

Det mest talande ögonblicket i gårdagens tv-duell mellan Reinfeldt och Sahlin kom precis i början. Programledaren frågade vad som står på spel i valet. ”Varje möte med väljarna betyder mycket”, svarade Reinfeldt med sin mest pedagogiska röst. ”Man undrar förstås om man kommer få fortsatt förtroende”.

Det är antagligen precis så han ser det. Det handlar inte om sakfrågor. Det handlar om en tävling i ”ledarskap”. Om vem som kan gå, stå och prata som en statsminister samtidigt som han balanserar budget och kanske sänker skatten lite till. Det är därför som Moderaterna gynnas av en valrörelse som handlar om sig själv. Det är lättare att prata om den senaste opinionsmätningen än varför utanförskapet har ökat med 70 000 personer. Och det må så vara. Problemet är att Reinfeldt inte säger något om framtiden heller.

Vill vara den enda vägen

I sitt tal i Almedalen sa han inte ord om vad han ville göra nästa mandatperiod. Och det enda framtidsförslag som han lyfte i går handlade om ekonomiska frizoner i fattiga förorter. Det har testats i England och USA. Företag som låg runt zonen flyttade helt enkelt in och så var det med det. De nya jobben uteblev.

Reinfeldt slutanförande gick i går ut på att ”ni som älskar sverige, rösta tydligt för en stark regering” vad nu det betyder. Är det ”starkt” att ha misslyckats med sitt viktigaste vallöfte att bryta utanförskapet? Är budskapet ”jobben kommer” verkligen ansvarsfullt? Är det ”regeringsduglighet” att låta de sjuka och fattiga ta i princip hela smällen av krisen?

Har inga svar

Moderaterna gör allt för att framställa sin politik som den enda vägen. ”Det nya arbetarpartiet” har blivit ”det enda arbetarpartiet” på affischerna. Tanken är att de som är friska och har fasta jobb ska vara nöjda med sina skattesänkningar och låta bli att ställa de svåra framtidsfrågorna. För på dem har Reinfeldt inga svar.

Skattesänkningar och ökade klyftor kan inte lösa alla problem. Politiskt ledarskap är inte bara koreografi – det handlar om innehåll.

KK

ARTIKELN HANDLAR OM