ÅSIKT

Ta ansvar, Billström

LEDARE

10 NOVEMBER 2010. Arbetskraftsinvandring

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CAROLINA BYRMO
utnyttjade Människor utnyttjas i bärbranschen. Här är det bärplockare från Vietnam i skogarna runt Särna i Dalarna.

Migrationsminister Tobias Billström behöver hjälp. Till sist har rubrikerna om lurade bärplockare, orimliga arbetsvillkor för migrantarbetare och människosmuggling med hjälp av svenska myndighetspapper tvingat ministern att reagera.

Nu vill han att facket ska lösa problemet, eller Migrationsverket. Och kanske, spekulerar Billström, skulle saken kunna ordnas av myndigheter i Vietnam eller Kina.

Den här veckan ska regeringens tjänstemän träffa Migrationsverket och i dagarna får arbetsmarknadens parter en kallelse.

Det skulle se bra ut, om inte Billström själv bidragit till problemet.

Redan när förslaget till nya regler för arbetskraftsinvandringen utreddes varnade Aftonbladets ledarsida, liksom fackföreningsrörelsen och åtskilliga experter, för att det nya systemet skulle utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.

”Också Billström måste se risken för exploatering”, skrev vi för fyra år sedan.

All makt på arbetsgivarna

Frågan var inte då, och är inte i dag, om Sverige ska tillåta arbetskraftsinvandring. Det ska vi. Frågan är om det behövs kontroll, en arbetsmarknadsprövning, för att få systemet att fungera.

Det tyckte varken de borgerliga partierna eller Miljöpartiet. De bestämde sig för att lägga hela makten i arbetsgivarnas händer, och Miljöpartiets blivande språkrör Mikaela Valtersson fick sy ihop en överenskommelse med Tobias Billström.

Det är den uppgörelsen Peter Eriksson brukar hänvisa till när han talar om samarbete med regeringen.

Nu står migrationsminister Billström där och säger troskyldigt att han vill veta vad som gått snett. För snett har det gått.

Människor exploaterats i bärbranschen och låglönebranscher har plötsligt ett stort rekryteringsbehov. Hotell- och restaurangfackets avdelning i Stockholm har enligt LO-tidningen granskat 2?800 ansökningar, bara i år.

Ingen vet om avtalen, som ofta författats av specialiserade jurister, kommer att hållas. Det talas om anställningar som säljs, och om löner som inte betalas ut.

Många far mycket illa

De svenska reglerna är på väg att bli ett hål i EU:s migrationspolitik. Vad säger Cecilia Malmström om det?

Men framför allt far utsatta människor fruktansvärt illa i Sverige. Det är inte värdigt, inte alls värdigt.

Tobias Billström tycker att facket borde göra något, eller kanske myndigheterna.

Det duger inte. Det är dags att ta ansvar.

Kanske skulle inte heller en arbetsmarknadsprövning stoppat fuskare och människohandlare. Men bevisbördan ligger på Billström.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM