ÅSIKT

Anton Hysén visar vägen

Foto: FOTBOLLSFOTO
Ett Betydelsefullt steg Av 600 elitfotbollsspelande män finns ingen som är öppet homosexuell. Förhoppningsvis kan Anton Hyséns unika steg betyda islossning i denna efterblivna omklädningsrumsmiljö.
LEDARE

10 MARS 2011. Idrott och homofobi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ibland fostrar idrotten oss till lagspelare. Men ibland fostrar den oss till ängsliga flockdjur med bögfobi”.

Glenn Hyséns tal på Pridefestivalen 2007 var rakt på sak. En uppgörelse med idrottsvärldens floskler och dess mindre smickrande praktik.

Enligt tidningen Offside var Hysén nervös när han klev upp på scen som huvudtalare. Inte så konstigt – valet av honom uppfattades av många av åhörarna som en provokation. Några år tidigare hade han misshandlat en man på en flygplanstoalett i Frankfurt för att han ”tog honom på ­kuken”. En fotbollsgubbe och smyghomofob, vad skulle han på Pride att göra?

Homofobins utpost

Men Glenn Hysén visste vad han pratade om. ”Vi hävdar att idrotten är bra för ungdomar, alla ungdomar. Men hur lätt är det egentligen för en 16-årig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater?”. Det var sin egen son Anton han pratade om. Som några månader tidigare berättat för farsan att han var gay. Och som i går, fyra år senare, ställde upp på en lång intervju i tidningen Offside.

Det är modigt av Anton Hysén. Fotbollskillarnas omklädningsrum är en av homofobins utposter. Av 600 elitfotbollsspelande killar finns ingen öppet homosexuell. Till skillnad från i damfotbollen där det finns flera viktiga förebilder. Förhoppningsvis kan Hyséns steg betyda islossning även i männens efterblivna värld.

Går i rätt riktning

Förhoppningsvis är steget för Anton Hysén ändå inte så stort som det kan verka. I det tysta pågår närmast en revolution när det gäller unga människors attityd till homosexualitet. Enligt forskningsöversikten ”Ungdomar och sex” var det år 2003 nästan 90 procent av de unga kvinnorna och drygt 60 procent av de unga männen som instämde i påståendet att det inte är onormalt att vara homosexuell, en mycket stor ökning sedan samma fråga ställdes 1989. Allt fler testar sex med en partner av samma kön, och allt fler unga, både killar och tjejer, är nöjda med sitt sexliv.

Behövs fler modiga föregångare

Det verkar som många unga människor lyckats skaffa sig en avspänd relation till sin egen sexualitet, något som tidigare ­generationer bara snackat om. Men för att barriärerna ska brista behövs det ­modiga föregångare. ”Var fan är alla andra?” undrar Anton Hysén. Nu får vi hoppas att de kommer.

Som Aftonbladets Simon Bank skrev i går:

”Jag känner inte Anton Hysén. Jag har, såvitt jag vet, aldrig ens träffat Anton Hysén. Jag vet inte vilken sorts kille Anton Hysén är. Jag vet bara att jag längtat efter någon som honom väldigt länge.”