ÅSIKT

Anders Borgs svåra vecka

”Strax därpå hamnade Anders Borg
i ännu ett gräl”

Foto: FOTO: STEFAN JERREVÅNG
bråkig Ska finansminister Anders Borg orka kriga mot de ekonomer som han tidigare brukade hylla?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I skuggan av socialdemokratisk maktkamp och säkerhetspolisens besvär har faktiskt också Anders Borg haft en riktigt dålig vecka. Det började med att hans egen expertgrupp, det Finanspolitiska rådet under ledning av professor Lars Calmfors, ställde sig upp och krävde större självständighet och större resurser.

Precis som Riksbanken och Riksrevisionen vill Finanspolitiska rådet svara direkt inför riksdagen.

Blev oense

Det tyckte inte Anders Borg var en bra idé. Rådet, som då och då ifrågasatt Borgs fingertoppskänsla, är bara ute efter mer pengar, förklarade finansministern.

Som om inte det vore nog hamnade Anders Borg strax därpå i ännu ett gräl, den här gången med chefen för kansliet i riksdagens finansutskott. Det tycks finnas en majoritet för en ordentlig bantning av regeringskansliet som svällt ut betänkligt under Fredrik Reinfeldts ledning.

De rödgröna partierna tycker precis som Sverigedemokraterna att regeringskansliet inte borde kosta mer än innan Sverige blev EU-ordförande. Det tycker Anders Borg, men det var inte den saken grälet gällde.

Borg hävdade nämligen – ganska ­bestämt – att oppositionen inte fick spara i budgeten, i alla fall inte utan att enas om hur pengarna skulle användas.

Fel, sa kanslichefen. Reglerna är skrivna för att förhindra slöseri, inte för att stoppa sparsamhet.

I går kunde Sanna Rayman på Svenska Dagbladets ledarsida berätta om spelet bakom den förra mandatperiodens känsligaste fråga, den havererade sjukförsäkringsreformen. Rapporterna om Försäkringskassans framfart i det nya tuffa Sverige kostade Cristina Husmark Pehrson jobbet som socialförsäkringsminister.

Nu hävdar Rayman att socialdepartementet aldrig tänkt sig regler där sjuka skulle kastas ut efter en viss tid. Den idén var det i stället Borgs finansdepartement som drev igenom tillsammans med Folkpartiet.

En svår uppgift

Uppenbarligen har det väckt ont blod, långt in i det moderata partiet.

Under de senaste fyra åren har Anders Borg kört med de mindre borgerliga partierna. Han har skällt ut bankdirektörer och kallat Svenskt Näringsliv för ett särintresse för de väldigt rika, och han har myndigt förklarat för andra länder hur en ekonomi ska styras.

Men orkar Borg kriga mot de ekonomer han brukar hylla, de budgetregler han säger är grunden för den statsfinansiella hushållningen och starka krafter i det egna partiet? På en enda vecka?

Det låter som en tuff uppgift, till och med för Anders Borg.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM