ÅSIKT

Ta strid mot spekulation

Foto: Illustration: ROBERT NYBERG
skitsamma Kriser har alltid vuxit ur den finansiella ekonomin som domineras av oansvarig kortsiktighet.
LEDARE

18 NOVEMBER 2010. Spekulationsekonomi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

AMF Pension är åter i blåsväder. Våra gemensamma pensionspengar ger inflytande. Nu är frågan hur det ska användas.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven reagerar på bolagets beslut att hoppa av valberedningarna i flera stora börsföretag. ”Som att smita från sitt ägaransvar”, säger han till Svenska Dagbladet.

AMF Pension ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv och LO, och förvaltar tjänstepensioner åt miljoner sparare. Med 326 miljarder i sina fonder är bolaget – alltså landets löntagare – en storägare på Stockholmsbörsen. Ett inflytande som borde användas, menar IF Metallbasen.

Otippad bundsförvant

Stefan Löfven får medhåll från lite oväntat håll. Anders Borgs bäste vän, finansmarknadsminister Peter Norman, tycker att pensionsfonderna ska ta ansvar. ”Annars får vi ägarlösa bolag”, säger han.

Bättre kan nog inte ett av den moderna ekonomins problem beskrivas. Kapital som är nödvändigt för att samhället och företagen ska utvecklas finns hos stora finansiella institutioner, och har just därför svårt att finna vägen till produktiva långsiktiga investeringar.

Den senaste krisen, och de kriser som föregått den, har vuxit ur den finansiella ekonomin. Amerikanska bolån, staters underskott och spekulationer på världen råvarubörser; allt ompackat till oigenkännlighet. Bubblor som förr eller senare måste spricka.

Bankerna räddades. ”Systemviktiga” som Mats Odell sa på den tiden. Priset betalade den riktiga ekonomin, småföretagare i Gnosjö, anställda på industrierna i Västvärmland och underleverantörer till fordonsindustrin.

Långsiktighet nödvändig

För en socialdemokrati som söker sin roll borde det vara en huvuduppgift att ställa sig på den verkliga ekonomins och de riktiga jobbens sida, och att begränsa utrymmet för kortsiktig spekulation och snabba klipp. Precis den slutsatsen drar också Löfvens företrädare Göran Johnsson och journalisten Björn Elmbrant i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Och det är här AMF kommer in. Grunden för ett ansvarsfullt ägande och en långsiktig kapitalförsörjning behöver nämligen varken gå över nostalgiska drömmar om en svunnen, personlig, kapitalism eller visioner om ett omfattande samhällsägande av näringslivet.

Det skulle räcka långt om det gemensamma pensionskapitalet användes för att ta ägaransvar för en långsiktig utveckling av den svenska ekonomin.

I längden är det dessutom det enda som ska garantera pensionerna.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM