ÅSIKT

Katastrofer är inte pr-problem

”En landshövding med ambitioner vill ju vara fin i håret”

Foto: AP
Katastrofens offer I Japan oroar sig nog myndigheterna mer för de havererade kärnkraftverken och de drabbade människorna än för att få ut pressmeddelanden och informera journalister.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Tokyo uppmanas föräldrarna till spädbarn att inte använda kranvatten i mjölkersättning. Här om dagen visade prover att halten av framför allt radioaktivt jod kunde vara dubbelt så hög som gränsvärdet.

I trakten av kärnkraftverket Fukushima är broccoli, spenat, kål och andra grönsaker förgift­ade av radioaktivitet. Människor ska inte äta sådant som odlats i trakten. Leveranserna av mjölk och persilja har stoppats.

Evakuerade människor får i bästa fall skydd på tillfälliga härbärgen.

Katastrofen är på riktigt

Arbetet med att bemästra det havererade kärnkraftverket fortsätter. I onsdags steg svart rök från en av reaktorerna, den tredje. Räddningspersonalen hoppas kunna starta kylsystemen med hjälp av ström utifrån.

I går fördes två arbetare till sjukhus, med strålskador.

Katastrofen i Fukushima är i högsta grad på riktigt, precis som det skulle vara på riktigt om ett haveri inträffade i ett svenskt kraftverk. Det handlar om människor, om liv och hälsa.

I veckan kallade civilminister Stefan Attefall till sig landshövdingarna i de fyra svenska kärnkraftslänen. Ministern ville

”informera sig” om beredskapen ifall en olycka skulle inträffa i vårt land.

Det var i alla fall så träffen annonserades i förväg.

I efterhand är det lätt att tro att Attefall kallat samman landshövdingarna för att lugna kritiken mot den svenska kärnkraften. Beredskapen är nämligen hög och god, om vi ska tro ministern.

”Svenska folket har anledning att lita på att myndigheterna­ gör sitt allra bästa”, försäkrade han.

Det gör nog japanska myndigheter också. På en punkt tycks ändå de fyra landshövdingarna känna en smula oro.

Journalisterna.

Tidstypiskt nog kretsar landshövdingarnas tankar kring hur de ska klara av det medietryck en kärnkraftskatastrof skulle skapa. Det blir så när maktutövning handlar om att undvika obehaglig publicitet, inte om att genomföra det goda samhället.

Världspressen inte lätt

”Om CNN och världspressen samlas så behöver vi nog en annan organisation”, funderade Peter Egard, landshövding i Uppsala.

Så är det nog. Världspressen är inte lätt att tas med, och en landshövding med ambitioner vill ju vara fin i håret när CCN kommer på besök.

För myndigheterna i Fukushima är trycket i reaktor tre nog ett större problem är medietrycket, och att få in vatten i reaktorerna är viktigare än att få ut en ström av pressmeddelanden.

Information är en viktig del av en fungerande krisberedskap. Men lösningen på en kärnkraftskatastrof är inte en pr-kampanj. Skademinimering handlar om radioaktivitet och död, inte om dåliga rubriker.

Ingvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM