ÅSIKT

Stöd påskuppropet för human sjukförsäkring

Vittne till misären Diakonerna i svenska kyrkan är kanske de som ser politikens konsekvenser allra tydligast. Därför har Sveriges Kristna Råd tagit initiativ till ett upprop för en humanare sjukförsäkring. ILLUSTRATION: ROBERT NYBERG
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Läkaren och författaren PC ­Jersild kom med anledning av de nya sjukskrivningsreglerna att tänka på romanen ”Fjärilen i glaskupan”: en totalförlamad man som genom att blinka med ena ögat lyckas författa berättelsen om sin sjukdom. ”Jag vet inte hur Försäkringskassan skulle sett på hans arbetsförmåga  men fortsätter man längs de nu utstakade riktlinjerna kan han mycket väl ha bedömts som fullt arbetsför” skrev Jersild i Dagens Nyheter. I dag vet vi alla vad som hände. Och i dessa tider när socialförsäkringsministern försöker lappa och laga försöker man också glömma hur ledamöterna applåderade när beslutet fattades i riksdagen. Eller hur dåvarande socialförsäkringsministern sa att detta gjorde regeringen för att ha råd med de utlovade skattesänkningarna.

Signalerar om nöd

Diakonerna i svenska kyrkan är de som kanske sett politikens konsekvenser allra tydligast . På många håll talas det om ett fördubblat antal hjälpsökande. Tre av fem utförsäkrade hittills är kvinnor – många är ensamstående med barn.

Där regeringen ser tidsgränser – ser diakonerna människor. Det är vad årets påskupprop handlar om.

För sex år sedan tog Sveriges Kristna Råd initiativ till ett påskupprop för en humanare flyktingpolitik. I år handlar det om en humanare sjukförsäkring. Kyrkans uppgift är att ständigt signalera om nöd och utsatthet. Det handlar om människosyn. 

I ett alltmer polariserat ­debattklimat fattar politiker ­beslut på bristfälliga och i många fall direkt felaktiga grunder. Bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka vann mark i början av 2000-­talet, den påverkade den dåvarande socialdemokratiska regeringen och har blivit utgångspunkt för ­regeringen Reinfeldts reformer. I sin mycket brutalare form.

Resonemangen har oftast gått i cirkel: ökningen av sjukfrånvaron förklaras med ökat över­utnyttjande och som belägg för ökat överutnyttjande anförs den kraftiga ökningen av sjukfrånvaron. Och ja, sjukfrånvaron fördubblades mellan 1998 och 2003 men det berodde inte på att antalet sjukskrivna ökade. Det var sjukskrivnings­perioderna som blev längre.

Fel lösning på fel sätt

Troligast hängde utvecklingen samman med rehabiliteringssystemets kollaps, resonerar statsvetaren Björn Johnson som gått igenom forskningen.

Regeringen har med andra ord applicerat fel lösning på fel orsak på fel sätt med brutala konsekvenser.

Det är de svagaste som har drabbats och det är fullständigt ovärdigt.

FAKTA

Kristna röster – om uppropet

”Det här är inget politiskt, det handlar om ett kristet ansvar för samhällets svaga.

Rosita Borum Halvars, ­diakon i Rättvik

”Jag vill se det som medmänsklighet att vi ställer upp för varandra och stöttar. Det handlar om människovärde.

Margareta Birging diakon Uddevalla

”Flera gånger har jag följt en person hela vägen runt till ruta ett igen: från sjukpenning till sjukersättning, från utförsäkring till aktivitetsstöd och sedan tillbaka till sjukpenning igen. Då har det ­varit rätt många personer inblandade, och en väldig pappershantering. Till ­vilken nytta för den sjuka, undrar jag?

Anneli Ekholm, diakon i Valbo församling

”Vi som ser det här kan, och ska, inte tiga. Medmänniskor har kommit i kläm, och far illa.

Gunnel Grimhammar, diakon i Karlskrona

”När man så tydligt ser att orättvisor sker, att människor faller mellan stolarna, när man ser att barn lever i misär. Då måste vi som Svenska kyrkan agera. Vi kan ge en tallrik soppa, men vi måste visa upp hur Sverige ser ut i dag.

Pernilla Landin, diakon i Fisksätra 

Aftonbladet