ÅSIKT

Värsta huvudvärken för Mitt Romney

pressad Republikanernas presidentkandidat vill hellre prata om Obamas fel än sin egen politik.
LEDARE

23 juli 2012 USA-valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dagarna lanserade den amerikanske konservative radio­prataren Rush Limbaugh en konspirationsteori om den nya Batman-filmen.

– Skurken i ”The Dark knight rises” heter Bane. Vad heter riskkapitalbolaget som Mitt Romney kontrollerade och som det finns någon sorts låtsaskontrovers kring? Bain. Tror ni att det är en slump att en jätteond, eldsprutande, fyrögd skurk i ­filmen heter Bane?

Man kan skratta åt att den amerikanska högerns gapigaste megafon tror att Bane – en serie­figur som introducerades redan 1993 – är baserad på repub­likanernas president­kandidat, Mitt Romney. Men Limbaughs vevande sätter ­ändå ljuset på vad som är Romneys största problem just nu.

Mitt Romney var tidigare vd för riskkapitalbolaget Bain ­Capital. Romney hävdar att den erfarenheten gör honom all­deles särskilt lämpad att bli USA:s näste president: Han har ju alldeles själv gett folk jobb. Fokus för Romney-kampanjen är landets ­ekonomi och hur Obama förstört den.

Vill flytta fokus

Frågor som abort, vapenlagar och invandring håller Romney tyst om – men han är långt till höger. Dessutom låter han bli att bli personlig med väljarna. När han försöker säger han ­saker som att han ”gillar att sparka folk” och att han inte är så ”bekymrad över de fattiga”.

Romneys plan har varit att försöka ­göra novembervalet till en folkomröstning om Obama. Man ska inte rösta på Romney, man ska rösta bort presidenten.

Men när utmanaren inte vill berätta om sig själv så gör hans politiska motståndare det.

När Boston Globe kunde visa att Romney kontrollerat Bain ­Capital mycket längre än vad han själv uppgett och att bolaget investerat i företag som flyttat­ verksamheter utomlands brakade det loss.

Av Obama porträtteras Romney nu som en samvetslös girigbuk, en skattesmitare med bankkonton i Schweiz, en gnidare som berikar sig själv på att skicka företag utomlands och göra folk arbetslösa. Nästan varje attack är dessutom faktagranskad och kommer med en källhänvisning.

Svår nöt att knäcka

I ett USA där rättvisefrågor kommit upp på agendan är det en svår huvudvärk för Romney och hans omvända fördelningspolitik. I opinionsmätningarna växer nu stödet för president Obama.

Mitt Romney är ingen superskurk. Men han har gått på en politisk kryptonit som han inte verkar kunna flyga ifrån.