ÅSIKT

Holmes kunde bygga upp en vapenarsenal

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
James Holmes i rätten.

Den rättsliga processen mot James Holmes har börjat. I går framträdde han för första gången i rätten.

Bevisen radades upp.

Han misstänks ha mördat tolv människor och skadat ett 60-tal på en biograf i Aurora, Colorado. Det yngsta offret var sexåriga Veronica Moser-Sullivan som följt med sin mamma för att se ”Batman”-premiären.

Ingen vet vad som drev massmördaren. Ingen normal människa skjuter barn. Men i världens mest beväpnade land kan en sexåring inte vara säker ens när hon sitter bredvid sin mamma.

Det var inte dårskapen som dödade Veronica och de andra biobesökarna. Det var ett hagelgevär, en automat­karbin och en Glock-pistol. Vapen som James Holmes köpt i en lokal vapen­butik.

På nätet köpte han ammunition för 21 000 svenska kronor.

Utan någon som helst kontroll kunde James Holmes bygga upp en hel vapen­arsenal. I ett normalt samhälle borde någon ha reagerat, men enligt lagen i Colorado behöver varken vapensäljare eller köpare rapportera in ovanligt stora vapenköp till myndigheterna.

Före massakern ringde James Holmes upp ägaren till en lokal skytteklubb. Holmes meddelanden på klubbens telefonsvarare var dock så förvirrade att ägaren aldrig ringde tillbaka.

Varningstecknen var många.

Men när Barack Obama kommer till Aurora är det inte som president, utan som ”far och make”. Inte med ett ord nämner han den bristande amerikanska vapenlagstiftningen. Så nära ett val vågar han inte utmana den starka vapenlobbyn.

Vartannat hushåll i USA har ett handeldvapen. Pistolen har ersatt trygg­heten i ett land där en uppenbart sjuk människa tillåts köpa hur mycket vapen som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM