ÅSIKT

Rasismen som sprider rädsla

Peter Mangs valde att skjuta just invandrare

Foto: KRISTER HANSSON och LINDA FORSELL
ÖVERFÖLL I SKYDD AV MÖRKRET Serieskytten i Malmö spred skräck genom att slå till sena kvällar, gärna i skydd av buskar och bakom ryggen på sina offer. I går förklarade tingsrätten i Malmö Peter Mangs skyldig till dåden.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett dokument i Peter Mangs dator kanske bäst beskriver hans syn på livet:

”Jag tror det blir bättre för mig utanför samhället. Jag gillade det inte, jag passade aldrig in.”

I går förklarade Malmö tingsrätt att Peter Mangs har gjort sig skyldig till två mord, fyra mordförsök samt tre fall av grovt olaga hot. Han var mannen som sköt invandrare. Han var den nye lasermannen och om några veckor kommer han att få sin dom fastställd.

Först ska han genomgå en psykiatrisk undersökning.

Isolerad och fixerad

Polisutredningen har mest handlat om teknisk bevisning och mindre om Peter Mangs motiv. Mellan raderna framgår ändå att det måste handla om en mycket sjuk man. Han isolerade sig. Fixerade sig vid vapen och död. Kanske var det hans systers överdos som triggade igång honom. 

I sin stridsväst bar han sin döda systers id-kort. Han hatade knarklangare, kriminella och invandrare. Det är här hans personliga vendetta går över i hatbrott. Han hämnades inte bara sin syster. Han sköt mot invandrare och fick tillmälet Lasermannen 2.  Precis som sin föregångare satte han en hel stad i skräck.

Slog till i bakhåll

Vi backar tillbaka till den kalla hösten 2010, när Malmöpolisen insåg att en och samma person låg bakom 15 skjutningar. Det var då polisen gick ut och varnade invånarna. Gärningsmannen slog till sena kvällar, gärna i skydd av buskar och bakom ryggen på sina offer. Alla utom ett av serieskyttens offer var invandrare.

Skiftarbetande Malmöbor vågade knappt åka till jobbet. Ett par av de skjutna hade stått och väntat på bussen när skotten föll. En tonåring sköts när han cyklade genom Kroksbäck på väg till fotbollsträningen. Alla med mörkt hår var möjliga offer och rädslan spred sig.

När den första lasermannen, John Ausonius, härjade i Stockholm i början av 90-talet satt främlingsfientliga Ny demokrati i riksdagen. Flyktingförläggningar stod i brand och Ausonius har berättat hur ett ”rött skynkeshat” drev honom att skjuta ner invandrare. Det var en tid av tydliga motsättningar.

Speglade främlingshatet

2010 hade tillvänjningen ökat och hatet flöt runt ute på nätet. När Peter Mangs greps på hösten hade Sverigedemokraterna just kommit in i riksdagen. Året därpå dödade Anders Behring Breivik 77 människor i Oslo och på Utøya.

Även om det 2012 visar sig att Peter Mangs har en allvarlig psykisk störning speglade han ändå ett främlingsfientligt samhälle. Han valde att skjuta just invandrare.

Och runt omkring honom har invånarna lärt sig att det kan hända igen och igen och igen. Att det finns anledning att vara rädd.